Интересна „Нощ в музея“ готви Регионален исторически музей – Плевен

д-р Володя Попов – Снимка – „Плевен прес“

Днес, 12-ти май се проведе пресконференция в Регионален исторически музей – Плевен (РИМ), на която директорът д-р Володя Попов, неговият заместник и служител в музея, представиха подробности по повод инициативата „Нощ в музея“.

д-р Димитър Петров и Анелия Първанова – Снимка – „Плевен прес“

Една от дейностите на музея е образователната. За нея разказва Анелия Първанова, завеждащ отдел Образователни инициативи и програми в РИМ-Плевен. Работата й е свързана с учениците и с младежта.

Тя отбелязва, че временната изложба, която са подготвили ще бъде представена по време на „Нощ в музея“ и се нарича „Какво правят децата в музея…?“ Ще бъде показано какво правят плевенските деца, когато те ще посетят музея. Чрез 37 табла ще бъдат показани илюстрации с над 150 снимки. Отделно са представени етнографските работилници, които разкриват ежегодно тази традиция.

„Работилничката, която имаме е за сурвачки, за великденски яйца и за кукерски маски. Инициативите, които се реализират за популяризиране на природното наследство, се отбелязват с дати, свързани с екологичния календар в експозициите на музея -Международна нощ на прилепите, Световен ден на земята и на водата. Нещо иновативно е пясъчникът на открито, който се използва през топлите дни.“, допълва още Анелия Първанова.

Подробности изнесе и зам.- директорът д-р Димитър Петров.

Той сподели, че в зала Археология е представена изложба на археологически разкопки и проучвания в плевенска област, които са извършени в периода 2020-2021 година. От праистория и античност до средновековие. Те се намират в експозиция археология, където могат да бъдат видяни от посетителите.

Друга интересна изложба от експозиция етнография е изложбата пролетно почистване. Тя е под формата на артинсталация.

Тази година се навършват и 145 год. от боевете  на връх „Шипка“ по време на Руско-турската освободителна война. В тази връзка в музея ще бъде представена гостуваща изложба. Тя е озаглавена „Шипченската епопея“ през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисьов. Представя неговите спомени, които са преиздадени.

Интересно е откритието в Шишмановата крепост, край Николоп. За сега са направени снимки на охранителните кули, на монети, на керамика и оръдия на труда.

Началото е на 14 май (събота) 2022г. в Регионален исторически музей – Плевен. Събитието е с начален час 19.30 часа /вход свободен.

По този повод и във връзка с празника на историческия Плевен, директорът на музея, д-р Володя Попов сподели следното: „Институтите, като музеи, галерии, библиотеки са това място, където се съхранява българската памет. Усещаме точно към тези институти тенденциозно отношение от страна на Министерски съвет и Министерство на културата. Аз съм категоричен – от ръководството на страната. И в много по-дълъг разговор мога да се обоснова, защо ? И това ни наведе на мисълта, че ние трябва директно да се обърнем към хората чрез образователна програма и колкото е възможно повече да запознаваме с това, което реално формира мисленето по история на един народ, на една нация, на една държава.“

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *