Инспекция по труда – Плевен: Много трудно е да се уточни коя е фирмата изпълнител по проекта за водния цикъл в Червен бряг

Снимка – „Плевен прес“.

На 27-ми октомври публикувахме статията Булевард „Европа“ в Червен бряг взе първата си жертва, в която информирахме за смъртта на затрупания с пръст в 6-метров изкоп работник от село Реселец, община Червен бряг. Припомнихме, че въпросният булевард „Европа” се ремонтира по проект, чиято стойност е над 4 млн. лв. Както и, че работниците на обекта са били без трудови договори, задействани са Инспекция по труда и Окръжна прокуратура, и се води досъдебно производство.

Попитахме кой ще понесе отговорността за причинената смърт на работника от село Реселец ? До този момент в публичното пространство няма информация до къде са стигнали нещата и какво са свършили Прокуратурата и Инспекция по труда.

Затова след няколкократни телефонни обаждания, на 10-ти ноември наш репортер се срещна с директорката на Инспекция по труда – Плевен, Радослава Иванова. Ето какво отговори тя на нашите въпроси:

Г-жо Иванова знае ли се вече коя е фирмата изпълнител на проекта?

Много е сложно да се уточни коя е фирмата изпълнител на проекта по водният цикъл в Червен бряг. Имаме изпълнител на проекта и четирима подизпълнители на проекта. Тепърва те трябва да дойдат на проверка в Инспекцията по труда. Трябва да се провери документацията. В община Червен бряг имахме срещи със строителен надзор. След проверки на цялата документация ще се прецени кой е работодателя. След като приключи проверката, ще излезем с протокол от проверката. Ще бъдат съставени много актове за установяване на административно нарушение.

Какви нарушения са констатирани?

Установено е, че двама от работниците един от който е загиналият, са били без трудов договор. От тук тръгва сложността по случая, кой е работодателят. Има изпълнители, има и подизпълнители, има и технически отговорници, които са дали обяснения в прокуратурата и тук в инспекцията.

Към този момент ние извикваме с призовка всички страни. Всички изпълнители, подизпълнители. На този етап ние няма как да сме конкретни, докато не приключи проверката.

Какво направи Инспекцията по труда на първо място?

На първо място инспекцията направи оглед на място, по работните места. Установи се, че лицата са работили без трудов договор. Предстои да съгласуваме нашите действия с Главна инспекция по труда, защото и те трябва да прегледат документацията на дружествата. Тогава вече ще излезем с протоколите и актовете. Със сигурност мога да кажа, че сме открили много нарушения на трудовото законодателство. Нарушени са правилата по безопасни и здравословни условия на труд, в това сме категорични.

Когато се установи коя е фирмата наела работниците без трудов договор, какво следва?

След като се установи фирмата, трябва и прокуратурата да се произнесе. Има прокурорска проверка, както и дознател по случая, те са направили оглед на мястото. Прокуратурата трябва да установи кой е работодател.

Практика ли е фирми да си наемат работници без сключени трудови договори?

Практика не, не е. В повечето случаи работодателите и строителите са коректни. Данните за област Плевен показват, че почти всички имат трудови договори. Повечето нарушения в строителството са свързани със здравословните и безопасни условия на труд.

Ние ще сме безкомпромисни към работодателя, който и да е той. След установяването на работодателя, той ще носи наказателна отговорност за това, че лицето е починало.

Снимка – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – интернет. Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *