Инициативен комитет се обяви против изграждането на фотоволтаичен парк в плевенското село Къшин

431676019 6785892888181323 4138433960161883523 n

Отляво надясно: Ерик Борисов, проф. Росен Цонев, Димитър Кирилов, Албена Симеонова и доц. Юлиан Станчев. Снимка: “Плевен

прес”

Поводът да сме тук е инвестиционното намерение на „Чайкафарма“ АД да построи фотоволтаичен парк в землището на село Къшин върху 230 декара общинска площ. Това заяви Димитър Кирилов – жител на Къшин, на пресконференция днес, 8 март в пресклуба на БТА в Плевен, организирана от Инициативен комитет за запазване на пасищата – мери. Те настояват върху въпросните два имота да не бъде изграден фотоволтаичен парк. Присъстваха също Албена Симеонова – председател на Българска асоциация за биопродукти и член на „Зелено движение“, проф. Росен Цонев – преподавател по екология и опазване на екосистемите в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Юлиан Станчев – председател на Областния пчеларски съюз – Плевен, Ерик Борисов – животновъд и представител за Плевен на Национална асоциация на овцевъдите и козевъдите и Антон Начев – член на Изпълнителния съвет на „Зелено движение“.

В началото на пресконференцията Димитър Кирилов посочи, че според него досега процедурата е държана на тъмно:

„До 28 февруари жителите на селото нищо не знаеха по този въпрос. Аз го разбрах тогава и направих всичко възможно да ангажирам повече хора и организации, за да не бъде изграден този фотоволтаичен парк, който е вреден за природата, за селото, за екологичния туризъм, унищожава възможността за развитие на животновъдството в селото, унищожава пасищата на пчелите и компрометира идеята за зелена енергия.“

Кирилов обяви, че са подготвили сигнал до МОСВ, МЗИ, областния управител на област Плевен, сектор Икономическа полиция при ОДМВР – Плевен, които да извършат проверка по законосъобразността на започналата процедура по инвестиционното намерение.

Той беше категоричен, че всички останали членове на инициативния комитет подкрепят идеята за обявяване на защитена местност с име „Арбалийка“.

Албена Симеонова информира, че вчера, 7 март, е имало събрание в село Къшин:

„В препълнения салон на кметството се бяха събрали жители от селото и от съседните села. Имаше представители на пчеларите, на зърнопроизводителите, на живтновъдите, колеги от Асоциацията за биопродукти, ловци, риболовци…“

Симеонова подчерта, че не са против възобновяемите енергийни източници:

„Ние сме „за“, но безобразието, което се случва в нашата страна, вероятно свързано със законодателни изменения, е, че се позволява в пасища и ливади да се правят фотоволтаици, защото е по-лесно и по-евтино, особено в общински и държавни имоти. Ние сме против ядрената енергия, но когато се построи фотоволтаик нагряването под него е толкова голямо, че всичко почернява и животът умира. Господ е създал тези места и нашите села за туризъм, земеделие, паша и животни.

Обръщаме се към ръководството на община Плевен и към Общинския съвет да не позволяват това да се случи, а ние ще работим с Министерството на околната среда и с Районната инспекция на околната среда. Г-н Кирилов организира подписка, която вчера събра повече от 100 подписа“.

Това, което се случва с фотоволтаиците в България е „абсурдно“, посочи проф. Росен Цонев:

„Идеята на зелената енергия е да се намалят въглеродните емисии, а най-големите аксептори на въглероден диоксид са растенията. Не може да заменяш една естествена огромна лаборатория, която поглъща огромни количества въглероден диоксид, с техническо съоръжение.

Би следвало държавата да забрани поставянето на фотоволтаици в определени кадастрални единици, които включват ливади и пасища. Двата имота в Къшин са гранични с имоти в „Натура 2000“ и ще има въздействие и върху тях.“

Според Антон Начев текущият случай е показателен как един корпоративен интерес „се промъква между капките“ и може да навреди на интересите на хората:

„Тук е време да разбием два мита за фотоволтаиците. Първият е, че те създават работни места, което абсолютно не е вярно.

Вторият е, че това е зелената енергия – не, фотоволтаиците са част от зеления план за възстановяване и устойчивост, но е напълно възможно чрез такъв тип проекти, които ощетяват видимо природата и хората, да се натоварят с негативно реноме. Те могат да бъдат много полезни, на места, където бъдат изоставени терени или бивши сметища и най-вече те са създадени за всеки дом, т.е. всеки да може да произвежда собствената си енергия. Това е енергията на бъдещето. Но по начина, по който се опитват да се представят могат да бъдат заклеймени с едно черно клеймо, което само би навредило на хората.“

„Тепърва започваме да сезираме всички институции, които вече знаят“, посочи Начев:

„Заедно с общинския съвет и кмета на община Плевен просто трябва да чуят хората. Хората не искат този проект да бъде реализиран. Никой няма право да строи в техния дом. Време е да се чуе суверенът, защото без него се губи политическото представителство“.

На въпрос на „Плевен прес“ дали освен български са сезирали и европейски институции Димитър Кирилов заяви, че това още не се е случило, но планират да ги уведомят.

Албена Симеонова посочи, че чрез Антоан Начев и „Зелено движение“ отговорните европейски институции ще бъдат запознати с поблема в с. Къшин:

„Ще сезираме. Тук имаме местен политик, лидерът на „Зелено движение“. 90 депутати има в европарламента. Ще се обърнем към европейската комисия, ще преведем сигналът, който сме направили. Няма да оставим нещата така, но местните политици в момента са ни най-важни.“

Инициативата за запазване на пасищата – мери в с. Къшин и обявяване на защитена местност „Арбалийка“ е подкрепена от национална Българска аграрна камара, Национална асоциация на овцевъдите и козевъдите, Национална асоциация на зърнопроизводителите, “Зелено движение”, Областен пчеларски съюз, Ловно-рибарско дружество – Плевен, Туристическо дружество “Кайлъшка долина”, Сдружението на кметове на малките населени места и граждани. 

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

5 Последни коментари

 1. Този Онзи

  Аман от зелени терористи…

  • Май нещо не сте разбрали. Ако бяха “зелени терористи”, щяха сто на сто да искат панелите да се изградят. А те са против. В случая става дума за това да се съхрани местността и по възможност да не обръщаме всичко в този живот в средство за пари.

   • Още повечето – подкрепящите каузата: Областен пчеларски съюз, Ловно-рибарско дружество – Плевен, Туристическо дружество “Кайлъшка долина” и те ли са зелени терористи!? Все си мисля, че не са..

 2. Левски и Данаил Попов

  Адмирации за протеста! Тези панели са гибел за живота! Навсякъде тихомълком се поставят с предателството на местни еничари и “кириак стефчовци”! Това е биологичен погром над природата!

 3. Написаното в статията и тази пресконференция са сто процентова манипулация на общественото мнение!!! От много години всички пасища от землището на с. Къшин са изорани и приобщени към собствеността на въпросния г- н Кирилов. Същият има утвърден опит в злоупотреба с общински земи, за да си разполага конете. В селото по тази причина няма овце, кози и крави, няма кой да пасе. Вероятно и въпросните парцели са влезли в полезрението му, за да ги заграби. В общи линии е в сила поговорката “Крадеца вика дръжте крадеца”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *