инж. Цветослава Христова, кмет на село Черни Вит: Традициите се съхраняват със сърце и чиста душа

ПАК ЦВ

инж. Цветослава Христова. Снимка – личен архив.

инж. Цветослава Христова е един от стожерите за опазване фолклорното богатство на тетевенския край, както и на паметта на създателя на Националния фолклорен събор в село Черни Вит – народният певец Марин Иванов. За нея той казваше: „Това е цветето на Черни Вит”. Не случайно след него, тя стана кмет на селото.

Ден преди да открие официално Събора на 26-ти август, събота, разговаряме с Цветослава Христова за мащабното събитие, което е част от празнично-обредния календар на България.

Г-жо Христова, утре ще започне Националният фолклорен събор „От Тимок до Вита“. Като кмет на село Черни Вит, как успяхте да съхраните този Събор във време епидемии и кризи от всякакъв характер?

Съборът е традиция в село Черни Вит. Всяка година жители, гости и участници го очакват с огромно нетърпение. Живеем в трудни времена, но това не означава, че трябва да спрем традициите и да загърбим българския фолклор и всичко градено от предците ни. Напротив! Всички в Черни Вит сме длъжни да поддържаме пламъка на българщината жив и съхранявайки традицията. Да разпалваме обичта и уважението към тях.

Ние го правим. И това доказва, че сме будно село и уважаваме традициите на нашият род, като сме успели през годините да ги пренесем от нашите деди към нашите деца. Тези традиции се съхраняват със сърце и чиста душа.

Какъв е географският обхват на участниците тази година и колко е техният брой?

Всяка година е едно стълпотворение от хора от цяла България. Тази година очакваме участници от 11 области – Ловеч, Плевен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Враца, Силистра, Перник, Русе, Пазарджик и Софийска област. На сцената ще се изявят 126 състава от 56 населени места.

Тази година е 42-то издание на Събора. Какво е по-различното в него в сравнение с минали години?

Всеки събор е традиционен, но и уникален сам по себе си. Неповторим и уникален го правят многобройните участници от цяла България.

Вие сте черновитченка и самодейка, съпругът ви е музикант, възпитаник на котленското училище за фолклорни изкуства. Това ли е причината за вашата отдаденост към този Събор?

Причината за моята отдаденост към този Събор е Марин Иванов – народният певец на Черни Вит, нашият съвременен будител. Един от основателите на Събора, майстор на песенния разказ. Човек посветил живота си в търсене, опазване, популяризиране и съхраняване на българския фолклор!

За нас той е човекът посветил целия си живот на народната песен. Гласът му беше докоснат от Бога. Във всеки ромон на водата, във всяка песен на птиците продължава да звучи неговия глас!

Как мечтаете да видите този Събор в бъдеще?

Мечтая сцената да бъде винаги изпълнена с млади и талантливи народни изпълнители, а от нея да продължат да звучат песните на неповторимия Марин Иванов.

271319051 229792589328031 2818298068989632105 n

Село Черни Вит, община Тетевен. Село дало трима кметове, които го прочуха: Цветан Димитров – възстановил уникалното зелено сирене, Марин Иванов – народен певец и вдъхновител на фолклорния събор “От Тимок до Вита”, организатор на построяването на църква в селото, Цветослава Христова – пазител на традициите.

ЦВЕТОСЛАВА 2

Вляво – Цветослава Христова.

СЦЕНА

Сцената в с. Черни Вит в очакване на участниците в Събора.

Споделете:

Прочетете също

pozhar

Пожари унищожиха селскостопански постройки, къща и 70 декара ечемик

Небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар в селскостопански постройки и суха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *