инж. Николай Дренчев: Примката на врата на бизнеса е затегната до задушаване

ДРЕНЧЕВ 4
инж. Николай Дренчев, водач на листата на партия “Възраждане” в 15 МИР – Плевен. Снимка – пресцентър.

Докато страната ни беше управлявана от пословично некомпетентното и незаинтересовано от съдбата на народа правителство на ГЕРБ и  т. нар. „патриоти“, тя  беше въвлечена и в мащабна криза.Цели браншове пострадаха, но не от отлив на уплашени клиенти, а от нормативните разпоредби. Културният афиш беше занулен. Особено сериозен бе ударът върху малкия бизнес. Върху наемателите на търговски обекти в  търговските центрове, върху ресторантьорския бизнес се стовари непомерна тежест.

От  „Възраждане” оспорваме адекватността на предприеманите от правителството епидемични мерки и тяхната научна обоснованост. Считаме, че мерките на щаба изгарят къщата заради бълхата в юргана. Каквато и да е реалната опасност от Ковид, не може да се загърбват останалите опасности.  А това са болестите, които правителството забрави. Къде е грижата за болните от инфаркти и инсулти , как пазим онкоболните, какво правим с профилактиката ?

Правителството реши да бори вируса като затваря бизнеси. Ако това е адекватна мярка, къде са адекватните действия за запазване поминъка на малките семейни фирми ? Къде са анализите за отделните браншове – по географски, медицински и икономически показатели, преди тяхното затваряне ?

Една от най-големите опасности, която управляващите  неглижират, е икономическото убиване на хиляди предприятия от малкия и средния бизнес. Пряката загуба са доходите на работещите в тях, на собствениците им и на фиска. Косвените загуби са загубените платежоспособни клиенти – и фирми, и работещите в тях. Повечето работници, оставени без доходи, са и родители, които  имат ежедневна грижа за своите деца.

Мерките, предлагани до сега, бяха неефективни, даже  и напълно липсват. Единствената мярка, помогнала в някаква степен, беше „мярката 60/40“. Тя обаче се оказа 80/20. Дори и такава – беше получена от малко фирми, защото условията за получаването ѝ са много.

От „Възраждане” сме категорични, че държавата трябва да поеме своята грижа към гражданите и данъкоплатците си в моменти на изпитание.Възраждане настоява всяко едно разпоредено затваряне да бъде съпроводено с реално подпомагащи мерки. Ето какви трябва да са тези мерки, които са  истинската грижа за хората:

  • Гарантиране на минимален доход за работниците в затворените фирми.
  • Поемане на осигурителната тежест за работниците в затворените фирми.
  • Данъчна ваканция за засегнатите граждани и фирми.
  • Целеви помощи за родителите на всяко дете, ако то е било на дистанционно обучение или затворена детска градина. 
  • Комуналните сметки да бъдат разсрочени без наказателни лихви и без възможност за спиране от страна на доставчиците на услугата.
  • Всеки засегнат от мерките ипотечен длъжник, да има възможност да обяви мораториум върху вноските си по ипотечни заеми за срока но затварянето, а загубите на кредитора му от служебното удължаване на срока на кредита да се поемат от държавата.

Т. нар.  „национален щаб“ прехвърли на РЗИ-тата тежестта и отговорностите, които държавата трябва да носи в лицето на нейното управление.

Към момента при налаганите на местно ниво рестрикции, бизнесът вече няма право на подпомагане. Предлаганите от „Възраждане” мерки, които биха облекчили стоварената тежест, са вън от компетентността на местното РЗИ. Те  могат да се налагат само на национално ниво, от орган, който съзнава реалната тежест на своите решения.Тежест, която досега безотговорно се стоварваше само върху работниците и собствениците на затворените фирми.

България уверено е тласкана към убийството на съществена част от нейната икономика. Очевидно е, че в кабината на самолета липсват компетентни пилоти! Но ако в салона има достатъчно будни граждани, то след 4-ти април – с бюлетина N5 – траекторията ни може да бъде променена: от предвещана катастрофа – към подем! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *