инж. Николай Дренчев, водач на листата на „Възраждане” за област Плевен: Когато държавата е абдикирала от задълженията си, всички имат проблеми

ДРЕНЧЕВ 1
инж. Николай Дренчев, водач на листата на “Възраждане” за 15-ти МИР, Плевен. Снимка – пресцентър.

инж. Николай Дренчев е израсъл и учил в Плевен. Завършва ВВВУ „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия и става пилот на изтребител МИГ 23. Семеен, със шест деца. Успешен бизнесмен и един от учредителите на партия „Възраждане”. Неин организационен секретар от самото ѝ начало до сега.

Водач на листата на „Възраждане” в 15-ти МИГ Плевен. В листата на „Възраждане” са включени инженери, лекари, бизнесмени, живеещи и работещи в Плевен и плевенска област.

Г-н Дренчев, кой е най-силният ви спомен от Плевен ?

Най-силният ми спомен е детският. Бил съм на 3 – 4 год.  и си спомням как стоим с другите деца до оградата на детската градина и крещим „Самолет, номер 5. Давай газ, за Бургас”.

САМОЛЕТ 5
Самолет № 5. Снимка – инж. Дренчев.

От тук ли започна вашата любов към самолетите ?

Да, разбира се. Отделно, баща ми също е бил пилот и преподавател във военно-въздушното училище в  Долна Митрополия.

Коя година е бил преподавател там ?

Мисля, че беше от  1971-ва до 1978/79-та година.

Какво е преподавал ?

Тактика на изтребителната авиация.

Звучи респектиращо. Кое е най-страшното за един пилот ? Което  не би престъпил никога ?

На първо място – да е честен. Честен пред себе си и пред колегите си. Като кажеш „Това го знам и това го мога”, значи го знаеш и го можеш. Не можеш да лъжеш и не можеш да се правиш на нещо, което не си. Това е разликата между политиката и авиацията. В авиацията всяка грешка и всяка лъжа се наказва жестоко. Докато в политиката можеш да лъжеш хиляди пъти .

ПИЛОТ НА ИЗТРЕБИТЕЛ
инж. Дренчев като пилот изтребител. Снимка – личен архив.

Да, но вие сте пилот, при това на изтребител. А влизате в политиката, където много се лъже. Как един пилот ще се справи с лъжите на политиката ?

Трябва да се справи по своя си начин. Само че, политиката ще се подравнява по авиацията, а не обратното.

На първо място – без лъжи. Нещата да се назовават с истинските им имена. И ще правим това, което трябва да правим, до като не стане това, което трябва да стане.

Какво от моралния кодекс на пилотите намерихте във „Възраждане”, че станахте един от учредителите ?

Ние създадохме „Възраждане” през 2014-та година . Ако си спомняте през 2013-та година имаше протести.  И се оказа, че няма за кого да гласуваме и трябва да избираме пак същите,  срещу които се бунтуваме. Нямаше алтернатива.

И тогава решихме да създадем такава . Това е взимане на нещата в свои ръце и е нещо изключително. Ще дам пример с авиацията.

В авиацията няма безадресно говорене. Пилотът изтребител е сам в кабината, сам взима решения, които предава по радиостанцията. Ако подведе наземния персонал с лъжлива информация, последиците са катастрофални. Ако сам не вземе правилното решение, също. Ето защо пилотът носи голяма отговорност за всяко свое действие и решение. И затова казват, че пилотите са хора на честта.

Това е общото с „Възраждане”. Решихме, че сме хората, които с чест и отговорност взимат решения и действат. След като в България няма алтернатива – ние ще я създадем.

ДРЕНЧЕВ ПРОТЕСТИ
инж. Николай Дренчев по време на масовия протест на “Възраждане” в София.

Според вас има ли пилот в самолета на България ?

В момента – категорично не. Дори не е на автопилот. Просто падаме и е видно, че катастрофата е неизбежна ако продължим  този курс. С това обезлюдяване, тази бизнес среда и тази здравна и образователна система, просто  ще унищожим хилядолетна държава.

Но това нещо може да се промени много бързо. Просто някой трябва да хване щурвала и да изведе самолета в правилна траектория. Това е възможно да стане. Аз вярвам в България и единственото необходимо е, критична маса от хора да повярват, че това е възможно. И да дадат лоста на управление на хора, които милеят за Родината и ще я изведат на правилния път.

Звучи красиво. Обаче, как пилотът на този самолет ще акостира в Плевен и ще помогне на града да се отлепи от дъното ? Вие с какво се нагърбвате като водач на листа ?

В програмата на „Възраждане” са заложени мерки за действие, които са общи за всички региони в страната. Защото проблемите са идентични.

Първото, което трябва да се направи на национално ниво, е развързване на примката от врата на бизнеса. Възможност почтените хора да изкарват парите си с честен труд. И нещо стратегически важно –  подкрепа на отговорното родителство. Подкрепа на семействата, които отглеждат и възпитават деца. Отговорност на институциите за качество на публичните услуги за деца: образователни и здравеопазващи.  Това е нещо, което ние ще направим на национално ниво, но то ще ползва всеки родител от Плевен, Гуланци, Никопол и т.н.

За Плевен, както и за всеки друг град, трябва да се позволи местните преимущества да бъдат използвани активно. За Плевен това са високо квалифицираните специалисти, квалифицираният среден персонал, здравните заведения и услуги, историческото му минало, стратегическото му място в средата на България, плодородната земя . Плевенчани могат и трябва  да се възползват от всичко това. Но за да стане, е необходима местна инициативност, интелекктуален капацитет и актуализация на общинския бюджет. В Плевен трябва да влизат много повече пари, независимо от това, дали централната власт одобрява местната.  Още повече, че местната власт е избрана от гражданите на Плевен и този избор трябва да бъде зачитан.

Споменахте родителството. Като баща на 6 деца как се справяте с отговорността на родител ?

Да започнем от там, че няма как да извадим родителството от политиката. Защото в момента сме свидетели на една много сериозна инвазия в семейството от страна на на държавата и на НПО-та. Семейството е обект на политики, на които партия „Възраждане” се противопоставя. 

Кое е най-сериозното  посегателство върху семейството ?

Най-сериозното посегателство е отнемане правото на родителя да се грижи за детето си. За неговото образование, здраве, за неговите потребности. Въвеждането на платени услуги,  които  се доставят от някакви НПО-та,  които всъщност са търговци на социални услуги.е нещо безумно.

Вижте,  няма как един социален служител да разбира по-добре нуждите на едно дете от неговия родител. Много често самите социални служители не са родители, нямат необходимото образование и ценз, за да разбират нуждите на семейството, и на детето.

„Възраждане” тук е категорично че подпомагането на което и да е дете, трябва да става чрез подпомагане на неговото семейство. Разбира се, при условие, че семейството е нормално  и детето живее в него. Само в изключително тежки случаи, би могло да се извежда детето от там. Нещо, което НПО-та се опитват да направят при всеки повод, е  да се извеждат деца и да се предписват социални услуги на семейството, защото за тях това е изключително доходоносно.  „Възраждане” счита, че когато се грижим за децата, трябва да се грижим за тях, а не за НПО-та.

А иначе, ако говорим за моите деца,  аз се справям. Справям се благодарение и на съпругата ми. Благодарение и на това, че семейството е задружно и големите се грижат за малките.

„Възраждане” подкрепя ли еднополовите семейства ? Моля за едносричен отговор.

Не, не и не.Защото бракът е особен съюз. Той трябва да е дълготраен, защото в брак се раждат, отглеждат и възпитават деца. И това е един процес, който продължава 18 – 20 – 25 години. Така че, след 25 години имаме един образован, възпитан човек, което е в интерес на цялото общество. По тази причина обществото е заинтересовано този съюз да оцелява във времето въпреки превратностите.

Бракът е специален съюз и затова той е обгрижен по някакъв начин от държавата. Когато говорим за еднополови бракове, от тях не се появява нищо такова. Те не са продуктивни и обществото няма никакъв интерес към подобни бракове дали ще продължават дълго или кратко.

 Ако се окаже, че по някаква принуда трябва да приемем еднополовите бракове, то нашето общество трябва да измисли нова дума за тях, тъй който това няма нищо общо с класическия  брак между мъж и жена.

дРЕНЧЕВ ТЕО
От ляво на дясно: инж. Дренчев и Теодосий Теодосиев /Тео/ в гр. Казанлък, където “Възраждане” прави дарение от чинове за учениците. Снимка – личен архив.

Вие имахте срещи с хората в плевенско. Усетихте ли какво ги мъчи и за какво жадуват ?

Срещнах се с много хора и усетих различни болки и проблеми, които хората споделяха. Като започнем от съдия изпълнители и фирми за бързи кредити, до липса на детски градини. Навсякъде проблемите са сходни. Някои хора се оплакват от липса на пари, но тези, които пък имат пари, също имат проблеми. Проблемите са свързани с това, че държавата е абдикирала от основните си функции. Да осигури сигурност и качество на публичните услуги. Защото колкото и пари да имаш, не можеш да си направиш Бэрза помощ сам, за себе си. Нали ? Защото дори и да имаш сигурност за твоята къща, на улицата сигурността е такава, каквато е за всеки друг човек.

В такъв случай, как ще помагате на бизнеса ?

Аз имам малък бизнес и виждам за какво става дума. Виждам и какви трудности имат хората, които работят при мен. Така че, съм наясно с нещата. Бизнесът е подложен на административни тежести, които обезсмислят усилията на предприемача. Още по-лошо – на институционален натиск от финансови и всякакви други администрации. Това е огромна несигурност за работодателя, от там и за работника.

Затова от „Възраждане” първата ни задача ще бъде да махнем примката от врата на бизнеса, за да диша спокойно и да се развива. Ако разбира се, ни бъде даден мандат за това.

И накрая – личният ви призив към плевенчани и хората от област Плевен.

Много сме близо като народ до това, да променим съдбата си. И да заемем едно достойно място в Европа. Може да стане, знаем как  и ще го направим ако хората  ни гласуват доверие. Това не може да го направи само  „Възраждане”.  Ще го направим всички ние – заедно. Ще си подредим нашия дом и нашата Родина по такъв начин, че ще бъде образец за всички народи.

И накрая – ще призова да се гласува с бюлетина № 5, защото ще работим за отличен !

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *