Владислав Иванов: В постоянните комисии никой не ми е задавал въпроси за инвестиционната програма

ВЛАДИСЛАВ
инж. Владислав Иванов. Снимка – Плевен прес.

По повод упреците на общински съветници от ГЕРБ, че инвестиционната програма на община Плевен е направена без аргументи, без КСС-та /количествено стойностни сметки/ и в затъмнение, потърсихме за коментар главния инженер на община Плевен – Владислав Иванов.

Г-н Иванов, на какво основание и с какви аргументи включихте в инвестиционната програма на община Плевен отделните обекти за ремонт ?

Улиците, които сме предложили тази година едната е от ул. „Орлица” нагоре до края на „Лозенка”, защото беше направен основен ремонт преди няколко години, но този участък го предложихме пред вид на това, че ще се прави ремонт на надлеза. Защото цялото движение ще бъде отбито и тази улица трябва да го понесе по време на ремонта. Това е единствената улица, която предлагаме не по сигнали на граждани, а по наша преценка.

Другата улица, която предлагаме е една улица  в ж.к. „Дружба”, след метан станцията, пресичайки бул. „България”, от другата страна  блок 317. Хората нямат достъп до блока си. Там е имало проект преди десетина години, който проект е загубил правно действие. Но там продължава да няма улица и хората газят в кал и не могат да прибират колите си до блока. На проведеното  предварително обсъждане на бюджета имаше една група от тези хора, които многократно са подавали сигнали. И предвид на това, че имаме предварителни разработки, имаме и КСС, сме вкарали част от тази улица в инвестиционната програма. Само тази част, която да осигури достъп на хората до блока.

Другият обект е ремонт на тротоара на бул. „Данаил Попов”, от Дома на книгата към Автогарата. С тези средства, които сме вкарали в инвестиционната програма ще се направи част от това цялото . Не знам дали си спомняте, но този обект беше вкаран като обект когато ни отпуснаха 2-та милиона по проект. По някакви причини той отпадна и се вкараха други улици. Знаете, че този участък е проблемен и се нуждае от ремонт.

Освен тези три обекта има един, който беше приет от ОбС миналата година в инвестиционната програм.  И това е част от тротоара на ул. „Климент Охридски”. Отчуждиха се имоти, за да се направят пред два имота проходим тротоар. Там всъщност няма такъв. Отчуждиха се имотите, имаме изготвен проект, но миналата година се обжалваше строителното разрешение. Тази година съдът е постановил окончателно решение и затова сме включили обекта в програмата. Това са 60 хил. лв. с готов проект.

От високото строителство сме включили ремонт на покрива на кметство Радишево за 70 хил. лева. Освен кметството в Радишево, сме направили въз основа на сигнали от кметства, детски градини и други институции, предложения  за включване в бюджета КСС-та на стойност 700 хил. лв. На 33 обекта имаме направени КСС-та. В Радишево е единствения обект, на който ремонта е основен и може да бъде включен в инвестиционната програма. Всички останали 32 са текущи ремонти, които по един или друг начин трябва да се направят щом специалистите от дирекция „Техническа инфраструктура и строителство” са преценили, че трябва ремонт.  Информирали сме кметовете, те вече да си търсят начини на финансиране. Но тези предложения няма как да бъдат предмет на инвестиционната програма, тъй като са текущи ремонти.

Към администрацията имаше упреци, че не сте изготвили КСС-та на обектите и не сте предоставили същите на общинските съветници, които са ви ги искали. Така ли е ?

Поединично при мен са идвали общински съветници и групи, на които съм обяснявал всичко това. Абсолютно нищо не съм крил. За всички тези обекти, които изброих  има изготвени предварителни КСС-та. Отделно за основни ремонти на улици, защото основните обекти са улици, имаме договори с фирми, които договори са с „Инженеринг – проектиране и строителство”. Окончателната сметка за ремонта на този проект ще бъде след като се изготви инвестиционния такъв. Това са наши предварителни сметки, с които вкарваме тези проекти в инвестиционната програма. Но тези сметки ги имаме и те са на разположение при мен.

Отделно от това, съм бил на заседанията на постоянните комисии на ОбС, които трябваше да се занимават с бюджета. И в нито една комисия не са ми задавани  въпроси за инвестиционната програма.. А съм носил папката с КСС-та.

Имаше обвинения, че тази програма е правена в пълно затъмнение.

Повече от това, което ви казах, какво мога да добавя ?!

Споделете:

Прочетете също

442495312 7118537808250161 3176895769787279660 n

Бойко Борисов в Плевен: По-добри сме от всички останали! Знаем и можем да управляваме!

Зад нас във всеки български град стоят батальони от хора и заради тях съм длъжен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *