Начало | Новини | Именити професори от Института за космически изследвания на БАН гостуваха на плевенски ученици

Именити професори от Института за космически изследвания на БАН гостуваха на плевенски ученици

Възможно ли е да се контролира природата с помощта на различни сателитни средства? Секция „Дистанционни изследвания и ГИС“, Институт за космически изследвания и технологии – Българска академия на науките (ИКИТ-БАН) и СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен организираха за втори път съвместно обучение по проекта „Иновативна лаборатория за изучаване на природни бедствия и екологични катастрофи от Космоса“.

То се проведе от 27 до 30 януари 2020 година в зала „Европа”. На него присъстваха ученици от 9-ти до 12-ти клас. Обучението имаше за цел да представи основни знания и да даде възможност на учениците да изпробват някои от методите за дистанционни изследвания и по-специално превенция и защита от екологични бедствия и катастрофи. За да открият тайните на космическите изследвания, в първия ден от програмата учениците бяха разделени на две групи. Първата група бе въведена в дистанционните изследвания с професор Гаро Мардиросян. Разгледаха различните спътникови орбити, както и спътниците, използвани за наблюдение на нашата планета.

Втората група заедно с доктор Ива Иванова проведохме своето практическо занимание в една от компютърните зали на училището. Запознаха се с разделителната способност на спътниковите изображения и основните принципи на визуалната интерпретация на изображенията, а след това с помощта на г-жа Иванова всеки потърси спътникови изображения в електронната разработка на NASA-MODIS Subsets. Така завършиха първите занимания, а всички ние останаха силно впечатлени от възможностите, които предлага астрономията. На следващия ден дейността по проекта премина с теоретично представяне на основите на GPS и GNSS. Те бяха изключително подробно и интересно представени чрез презентация от професор Димитър Димитров. Освен това с помощта на спътникови данни беше наблюдавана и Антарктида. Професор Димитров разказа своите впечатления от посещението на Ледения континент, показа много интересни снимки. Всички с удивление слушаха споделеното за живота на тази изпълнена с предизвикателства територия от планетата Земя. С невероятната разходка завърши вторият ден от обучението. В последния ден бяха представени приложенията на аерокосмическите технологии за изследване на природните бедствия и екологични катастрофи. Лектор на занятието беше доц. д-р Лъчезар Филчев. Слез презентацията той показа как се работи с платформата GLOBAL FOREST WATCH. Това беше прекрасен завършек на обучението и всички останахме доволни. У учениците остана тръпката да продължат своето пътешествие из необятния Космос, изпълнен с много предизвикателства. Те разбраха, че е възможно с помощта на спътници да се контролира влиянието на човека върху природата.

Текст на Палменна Брагарушева, ученичка от 9. д клас на ОУ”Иван Вазов”.

Прочетете също

Ремонт на площадите в четири населени места извършва Община Гулянци

През месец август стартираха дейностите по проекта на Община Гулянци „Реконструкция и благоустрояване на площадни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *