„Има такъв народ” – Плевен, показа как се открива съдържателна и полезна за хората предизборна кампания

ОБЩА НОВА
Цялото кралско воинство на “Има Такъв Народ”. Снимка – Плевен прес.

На 14-ти юни 2021 год. от 18.00 ч.,в зала „Плевен на Областна администрация, бе открита предизборната кампания на партия „Има такъв народ”. За пореден път бе показан стил и съдържателност в инициативите, които тази партия организира.

Добре оформена зала, с дискретни предизборни и естетски внушения, спазване на задължителното социално отстояние, кафе и минерална вода за всички присъстващи, официален дрес код в облеклото, музикален фон кореспондиращ със значимостта на събитието. Всичко е премислено до последен детайл. Всичко внушава друг подход при подобни събития и бягство от клишета и евтин популизъм.

Не се избяга обаче от традиционната гайда, но тя пък настрои аудиторията да мисли повече за България, отколкото за личния си проблем. И както винаги „Моя страна, моя България” изпята този път от плевенско славейче, върна спомена за Емил Димитров и славното минало на Плевен.

class="wp-block-image size-large">ГАЙДАР
Гайдата – най-българския инструмент. Снимка – Плевен прес.

Като уважение към това минало и реалната възможност региона да заживее нормално ако „Има Такъв Народ” получи подкрепата на плевенчани, на събитието присъства цялото кралско войнство на партията: Тошко Йорданов – зам.председател, Виктория Василева – гл. секретар на ИТН, Радостин Василев – областен координатор на ИТН, Ива Митева – председател на 45-то Нс, Андрей Михайлов-експерт в сектор правосъдие, Любомир Каримански-експерт в секторите икономика и финанси, Пламен Абровски и Данаил Найденов-екперти в сектор земеделие, Пламен Николов-експерт сектор образование и външна политика, Иван Хиновски – експерт ядрена политика, Филип Станев – член на Изпълнителната комисия. И разбира се – всички членове от листата на ИТН за предстоящите избори на 11-ти юли.

Добрата организация при протичане на събитието, даде възможност на всеки, който желае да пита, споделя или разсъждава върху актуален проблем от ежедневието в плевенска област.

ЛИСТА 1
Част от лицата в листата на ИТН. Снимка – Плевен прес.

Логично, първият въпрос както винаги, е за бъдещето на АЕЦ „Белене”. Бъдеще, за което говорят с години от всички партии. И всички те обещават, че АЕЦ ще се строи.

Но няма да се строи, каза международно признатият ядрен експерт Иван Хиновски. Ето защо:

„АЕЦ Белене е проект, който е започван 5 пъти. И се оказва, че не може да бъде направен. Ако можеше този проект да се направи, това можеше да го направи Станишев, който имаше пълен комфорт относно финансиране и международна регулаторна рамка.

Имайте пред вид, че изискванията към ядрената регулаторна рамка са вече съвсем различни . И много тежки. Многократно съм дискутирал и с Румен Овчаров, и с проф. Румен Гечев този проект. Но те една цифра не знаят за него. Аз ги питам знаете ли себестойността на електроенергията ?  Според тях, тя е 2 евроцента. Това не е вярно, защото вече няма такъв проект на такава цена. Всичко е над 8 евроцента  и нагоре.

Скъп проект, който вече е нереализуем като държавен проект. Можем ли да допуснем, че българският бюджет може да си позволи кредит от 10 млрд. евро ?! Това е невъзможно. Вече не е време за държавни ядрени проекти. В целият свят това се прави по корпоративна схема, а държавата подпомага нормативно и логистически подобен проект. Затова строежът на АЕЦ Белене е невъзможен.

Не знам дали знаете, но той изгуби всички възможни разрешения. Изгуби и разрешението си за строителство, което значи, че ако този проект тръгне, се започва от кота нула. Това и Румен Гечев не го знае.

Може да ви лъжат всички партии, но проектът Белене е невъзможен. Казвам го като международен ядрен експерт. Трябва да се знае и това, че никоя банка не дава кредит за ядрени горива, въглища, течни горива.

Но ще ви кажа нещо друго, което е важно за вашия регион. Белене има уникалния шанс да бъде най-модерния енергиен център в страната.

Дълго време Белене подтиска хидро енергииния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле. Той е перфектен. В продължение на 10 години ще създаде 2 – 3 хиляди работни места.Тази площадка, която е сега в Белене, има изключителни предимства, защото има пристанище и тази продукция може да се изнася в Европа. Това правят големите модерни, развити държави Този комплекс е устойчив, отговарящ на всички европейски изисквания. Този проект се спираше дълго време от две правителства, няма да казвам кои, защото засенчваше Белене. Сега вече Белене не може да бъде ограничаващ фактор.

Другият проект, който има изключително бъдеще за плевенския регион, е използването на площадката в Белене, за построяването на Водороден завод. Това прави днес света. И ние имаме достъп за такива проекти”.

Не само съдбата на АЕЦ Белене вълнуваше присъстващите около 200 човека в зала „Плевен”. Валяха въпроси за тежките проблеми в образование, спорт, концесии, земеделие, обществения ред и сигурността на гражданите. Всеки експерт на ИТН по дадена секторна политика, не само отговаряше. Той казваше как ще стане това. Без да се скриват трудностите и възможните перипетии в изпълнението им, ако няма обща политическа воля за ново структуриране на държавата.

ЛИСТА 2
Членове на листата и граждани слушат внимателно въпросите. Снимка – Плевен прес.

„Има Такъв Народ” е с разработени детайлни програми във всяка една секторна политика. Както и позиция по горещите теми на деня като закриването на районните съдилища, мястото на прокуратурата в съдебната система и квотите във ВСС.

Ива Митева бе категорична, че това са „промени заради промените”. Нещо, което ИТН не подкрепя. Още повече, че прокуратурата и следствието не правораздават. Това го прави съдът. Тя посочи, че в много европейски държави прокуратурата е извън съдебната система, в изпълнителната власт.

Интересът на присъстващите по тази тема оправдано е насочен км домакина на събитието, който в 45-то НС оглави правната комисия. И адвокат Радостин Василев каза професионалното си виждане. А то е, че „със закриването на 55 районни съдилища, 55 селища ще останат без правосъдие”. И още: „Не е предвиден механизъм, който да компенсира това, че закриването и превръщането на районните съдилища в поделения, ще натовари висшестоящия орган с тежестта, която тези съдилища поемат. Предвижда се реформа само на ниво районни съдилища, а нагоре системата продължава да функционира по същия начин.

Освен това се поставя разделение между видовете съдии. По-можещи и по-неможещи. Това за един магистрат е недопустимо. Ето защо ИТН предвижда  мащабна реформа в съдебната система” А що се отнася до квотите във ВВС, адвокат Василев го обясни просто: „Да, квотният принцип е необходим за запазване интегритета на властите, но парламентарната квота не трябва да е определяща, както е в момента”.

Сред многото въпроси и отговори се стигна до такъв, който бе зададен на зам. председателя на партията Тошко Йорданов. Как изпълнението на цялата тази програма на ИТН, ще промени живота на хората в плевенска област в обозримо бъдеще?

На зам.председателят на ИТН изглежда му бе трудно да избяга от менторския тон, но обстойно разясни времевите хоризонти на програмата и ролята на НС в направата на качествени закони, които са основата и на качествен живот в страната, а не само в плевенска област. Логично, той прехвърли темата към областния координатор на ИТН за Плевен – Радостин Василев, който каза:

РАДОСТИН
В центъра – Радостин Василев, областен координатор на ИТН – Плевен и Тошко Йорданов, зам.председател на ИТН. Снимка – Плевен прес.

„Тъй като аз пряко отговарям за област Плевен и от 1 година обикалям из всичките общини на областта, това, с което се сблъсквам не е по-различно от това, с което се сблъскват и другите областни координатори по места. Огромните проблеми на област Плевен са: ниските доходи, лошата инфраструктура и липсата на нормални работни места за гражданите. Има огромна безработица. Естествено, тя увеличава размера на сивия сектор в областта.

РАДОСТИН 6
С внимание към всяко мнение, всеки въпрос – Радостин Василев, областен координатор на ИТН – Плевен. Снимка – Плевен прес.

 Не е тайна, че област Плевен в последните 15 години е изоставена от централната власт. Не се обръщаше внимание на нашия регион и не само на него. Ние сме най-изостаналите от гледна точка на насочени към областта инвестиции от страна на държавата и частния сектор. Имаме изключително малко високотехнологични предприятия. Имаме една от най-лошите инфраструктури изобщо в България. Пътувам и виждам, че инфраструктурата в Южна България надвишава много тази в Плевен.

Сега надеждите ни са свързани с тази магистрала.  Разбирам, че спорът е стигнал вече на ниво къде да мине, дали да се прави околовръстен път на местно ниво или на ниво АПИ.  

Истината е, че в региона трябват инвестиции. Без инвестиции районът се обезлюдява. Остават възрастни хора, неквалифицирани хора. Всеки, който е квалифициран специалист, търси реализация на друго място. Това е навсякъде в България.

ОБЩ ПЛАН
Снимка – Плевен прес.

Моята цел като депутат и народен представител от плевенска област, както и на хората от листата,  ще бъде да насочим инвестиции в  Плевен и областта Това е. Защото Плевен продължава да ражда уникални деца. Ние имаме най-хубавото музикално училище, имаме езикова гимназия, една от най-добрите математически гимназии. Но тези деца след завършването си не се връщат в Плевен. Аз самият живея от 17 години в София защото нямаше къде да се реализирам в Плевен.
Ще ви кажа за една инвестиция в Крайова. Там е направен един огромен автомобилен завод и една такава инвестиция  превръща града от последен, в топ 3 по икономическо развитие в Румъния..Какво пречи за една такава инвестиция в Плевен ? Но ние нямаме кадри, които да осигурят обслужването на един такъв инвестиционен проект.  Така че, първо трябва да върнем специалистите си в област Плевен и чрез тази децентрализация, за която говорим, да работим с по-малки проекти. После да преминем към по-големи.

Напълно ясно е, че нищо няма да стане за година или две. Но променим ли модела на управление на централно ниво, на местно ниво, да махнем местните дерибеи… Та нашата област е превзета от трима – четирима известни депутати, които източват 90 % от финансовия ресурс в областта. Някои червенобрежки, други плевенски. Това не трябва да бъде допускано. 60-70 п% от ресурсите на обществените поръчки свързани с областта, отиват в джобовете на 5 човека от плевенска област. Как да усетят хората някакъв финансов приток ?! 

80 % от населението работи за минимална работна заплата.  Ние научихме и чуждите инвеститори да плащат МРЗ, което е най-големия абсурд. Когато дойдоха в България преди 10-15 години, плащаха други заплати. Т.е. лошите модели на управление, ние сме ги привели и по отношение на чуждите инвеститори.

Така че – инфраструктура, работни места и оставане на младите хора тук. И това е нашата битка”.   

Ръкопляскания. Спонтанни, не по партийна линия. Породени от искреността в думите на Радостин Василев. Нещо, което хората винаги усещат.

Тричасовата среща завърши, но желанието на присъстващите да питат и разговарят с гостите от София – не приключи. А това вече е знак, че партия „Има такъв народ” печели все по-голямо доверие и то ще бъде материализирано на 11-ти юли. За да бъде преструктурирана цялата държава, което е голямата цел на ИТН.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

5 5

Сияна Дянкова от арт школа „Колорит“ – Плевен е финалист в световен онлайн конкурс в Англия

Седемгодишната Сияна Дянкова от арт школа „Колорит“ – Плевен е финалист на Световния онлайн конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *