Има ли шанс плевенски отбор по мини футбол да се състезава на европейското в Италия

mini futbol
В средата Димитър Николов – главен координатор на БАМФ, в дясно инж.Иван Йолов – отговарящ за общините, вляво Борислав Христов – турнирен директор на БАМФ Плевен. Снимка “Плевен прес”

Стартират квалификационните турнири по мини футбол в областите Плевен и Ловеч.

Това стана ясно на пресконференция на 3 юни 2021г. дадена от Димитър Николов – главен координатор на БАМФ,  инж. Иван Йолов – експерт “Спорт и младежки дейности” към община Искър, представляващ всички общини и Борислав Христов – турнирен директор на БАМФ Плевен.

Квалификационните турнири са част от националния проект „България, хайде да ритаме“. Той  се осъществява в партньорство между БАМФ, БФС и Националното сдружение на общините в Република България. “България, хайде да ритаме” обхваща цялата страна с 50 квалификационни турнира, в които ще се включат около 4000 участници от 400 отбора.

Целта на проекта е популяризиране на масовия футбол в България и здравословния начин на живот. В състезанията имат право да участват любители на футболната игра, които са над 16-годишна възраст. Легендата на българския и на плевенския футбол Пламен Гетов е почетен патрон на турнира.

В края на седмицата  стартират квалификационните турнири в област Плевен и Ловеч, започвайки от гр. Гулянци. Ще бъдат реализирани 8 квалификационни турнира в партньорство с общините: Плевен, Ловеч, Кнежа, Червен бряг, Гулянци, Левски, Искър и с. Горник.  По предварителния график турнирът в Плевен е на 7 и 8 август.

„С голямо разочарование ще предупредя хората, които се занимават с мини футбол, че до този момент не успяхме да получим подкрепа от Община Плевен. Силно се надявам да успеем да получим подкрепата на местния бизнес, за да има и Плевен своя турнир по мини футбол. Би било много разочароващо гр.Плевен да го няма в календара на България. При отказа на Общината, без подкрепата на местния бизнес няма да можем да го реализираме. Общината ни отказа партньорство защото сме закъснели за включване в спортния календар. Сумата, която е нужна не е толкова непосилна, щом успяха да се включат общините Левски, Искър и другите от областта. Надявам се да продължим нашето, успешно до сега, партньорство с Община Плевен и в бъдеще. Без лоши чувства, просто не успяхме тази година. Все още  не е късно и аз ще направя всичко възможно да организирам турнир и в Плевен, разчитайки на добрите ни позиции сред местния бизнес.“ това каза Димитър Николов – главен координатор на БАМФ и добави :

„Това, което тези турнири дават на малките населени места е неизмеримо. Турнирите са празник за цялото население, удоволствие от играта и здраве за тези, които я практикуват. В малките населени места няма разнообразие от занимания и аз се радвам, че сме подкрепени от кметовете на общините, защото вярвам че това е верния път  да направим нещо за хората там. Идеята на мини футбола е хората да спортуват, да се забавляват, да общуват. Всеки отбор, който е сформиран може да се запише на Фейсбук страницата ни за участие. Ние сме аматьорска структура за аматьорски отбори и се справяме на едно прилично ниво с организацията по този проект. В мини футбола в България всичко е на ниво.“

инж. Иван Йолов – експерт “Спорт и младежки дейности” към община Искър, представляващ всички общини, които са включени в проекта беше категоричен:  „Идеята на мини футбола е много различна от тази на футбол на голямо игрище. Не се толерира по никакъв начин агресивния футбол. Изповядва се чиста игра. Възпитаваме у децата игра без грубости. Динамиката на играта е различна, адреналинът е повече, защото времето е по-малко и когато знаеш, че всяка минута е важна, играеш по различен начин. При нас в Искър има голям интерес към мини футбола от възрастни, а и много деца проявяват интерес към  играта. Всяко едно спортно събитие, организирано от нас е под надслов „Не на агресията, за здравословен начин на живот“. Апелирам към всяка община да се включи в този проект, защото турнирите се превръщат в празник за цялото население, не само за футболистите, и е едно хубаво събитие за цялото селище. В  община Искър, тя е от 4 населени места,  са потвърдили участие  до сега 10 отбора и всеки един от тях има реален шанс да стигне до финала.“

 Димитър Николов напомни, че всеки отбор може да се запише за участие и обяви, че  голямата награда за победителите на финалния турнир ще бъде участие в Европейското първенство в Италия следващата пролет. По думите му всеки отбор има шанс, стига да участва в квалификационните турнири.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *