Има ли ползи Плевен от побратимяването с градове от Европа, Америка, Азия и Африка?

ИЗЛОЖБА
2021 година – изложба по случай Празника на Плевен от картини със забележителности в градовете-побратими на Плевен.

Както вече информирахме, 22-ри февруари е Световен ден на побратимяването. В годините преди и след 10-ти ноември, Плевен винаги е поддържал приятелски двустранни отношения с градове от Европа, по-късно от Америка, Азия, Африка. Тези отношения са били активни или почти замразени в зависимост от политическата конюнктура в България и света. Въпросът е каква е ползата за гражданите на Плевен от въпросните двустранни отношения?

Според информация от интернет страницата на община Плевен, 18 са побратимените с Плевен градове https://www.pleven.bg/bg/pobratimeni-gradove/ Сред тях има екзотики като Агадир /Мароко/, Понта Делгадо /Азорски острови/, Чинджоу и Янгчуан /Китай/. Не е известно какви конкретни инициативи са реализирани от побратимяването с тези градове. Както и с голяма част от останалите като Гандия /Испания/, Бурса /Турция/, Шарлотсвир /САЩ/, Горни Милановац /Сърбия/ и т.н.

Няма информация за привлечени в Плевен инвестиции от 18-те побратимени градове. Или за ползи от двустранното сътрудничество в областта на икономиката, европейски проекти, иновации.

Полезни двустранни отношения са отбелязани в областта на културата. През 2021 година по случай Празника на Плевен е организирана изложба „Плевен празнува с приятели”. Тя запознава плевенчани с исторически забележителности на градовете – побратими на Плевен. Обичайна практика през годините е обмен на двустранни делегации по различни поводи.

През 2017-та година отново по повод Празника на Плевен, гостуват делегации от  Полша, Ростов на Дон и Северна Македония. На среща с ръководството на Общината се обсъжда разширяване сътрудничеството на всички нива – културно, обмен на ученици, туристически групи, медицински специалисти, гостуване на художествени състави, обмен на идеи и съвместна работа по партньорски проекти.  Колко от това е изпълнено – не е ясно. Както не е ясно какво от тези двустранни отношения е част от политиката на Община Плевен в областта на културата през 2024-та година.

Ковид пандемията прекрати всякакви подобни инициативи в продължение на две години. Водените в момента войни, разединена Европа и настъпваща рецесия не са подходящия климат за побратимени двустранни отношения. Въпреки това опитите за сътрудничество не спират Възможности за сътрудничество обсъдиха кметът на Плевен и делегация от Тузла

Въпросът е как при новите геополитически обстоятелства трябва да изглежда едно побратимяване на Плевен с други градове? В какво да се търси ползата за плевенчани от подобни двустранни отношения? Не е ли време те да се преразгледат и осмислят в духа на новите реалности, пред които сме изправени? Време е за отговори!

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *