Последни новини
Начало | Новини | Изследване върху Ботевата поезия спелечи първо място за ученици от Езиковата от Ученическия институт на БАН

Изследване върху Ботевата поезия спелечи първо място за ученици от Езиковата от Ученическия институт на БАН

През изминалата седмица се проведе в онлайн формат седмата сесия на Ученическия институт на БАН, в който се включиха рекорден брой участници от страната.

В секция „Хуманитарни и обществени науки“ с първа награда бе отличен проектът „По следите на думите в Ботевата поезия“. Той бе разработен от екип в състав Александра Петрова и Симона Резашка, ученички от 12 клас в ПГПЧЕ, с ръководител старши учител по БЕЛ Ангелина Маркова и научен консултант доц. Ваня Мичева от Института по български език на БАН. Тази интердисциплинарна разработка изследва етимологията на съществителните имена в поезията на Ботев, като думите са обособени в 17 тематични групи. Според комисията, оценила проекта, „трудът е замислен извънредно амбициозно, реализиран е прецизно и изчерпателно и извършената изследователска работа е наистина респектираща.“

Високият приносен характер на разработката е безспорен – подобно изследване върху лексиката на Ботев се прави за първи път, като то може да бъде използвано в обучението по БЕЛ в различните училищни степени.

Успешното участие в този висок форум мотивира ръководителката Ангелина Маркова да продължи да работи в тази посока със свои талантливи ученици. Тя е убедена, че това е безценна възможност да се създаде задълбочен и траен интерес към родния език и литература като алтернатива на бездуховността и формализма.

Презентация на наградения проект може да видите на сайта на ПГПЧЕ- Плевен, съобщават от гимназията.

Прочетете също

Болни и възрастни хора в община Плевен се обгрижват от 12 човека по време на пандемията

Миглена Цанова, организатор дейности по проект “Патронажна грижа”. Снимка – личен архив. От началото на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *