Изследване върху Ботевата поезия спелечи първо място за ученици от Езиковата от Ученическия институт на БАН

През изминалата седмица се проведе в онлайн формат седмата сесия на Ученическия институт на БАН, в който се включиха рекорден брой участници от страната.

В секция „Хуманитарни и обществени науки“ с първа награда бе отличен проектът „По следите на думите в Ботевата поезия“. Той бе разработен от екип в състав Александра Петрова и Симона Резашка, ученички от 12 клас в ПГПЧЕ, с ръководител старши учител по БЕЛ Ангелина Маркова и научен консултант доц. Ваня Мичева от Института по български език на БАН. Тази интердисциплинарна разработка изследва етимологията на съществителните имена в поезията на Ботев, като думите са обособени в 17 тематични групи. Според комисията, оценила проекта, „трудът е замислен извънредно амбициозно, реализиран е прецизно и изчерпателно и извършената изследователска работа е наистина респектираща.“

Високият приносен характер на разработката е безспорен – подобно изследване върху лексиката на Ботев се прави за първи път, като то може да бъде използвано в обучението по БЕЛ в различните училищни степени.

Успешното участие в този висок форум мотивира ръководителката Ангелина Маркова да продължи да работи в тази посока със свои талантливи ученици. Тя е убедена, че това е безценна възможност да се създаде задълбочен и траен интерес към родния език и литература като алтернатива на бездуховността и формализма.

Презентация на наградения проект може да видите на сайта на ПГПЧЕ- Плевен, съобщават от гимназията.

Споделете:

Прочетете също

Нов асфалт е положен на улиците до стадиона и гробищния парк в Плевен

Снимка – Пресцентър община Плевен. Извършват се дейности по текущ ремонт на пътните платна на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.