„Изправи се БГ” – Плевен: Болниците в Червен бряг и Кнежа – лошо управление и конфликт на интереси

ШЕФОВЕТЕ НА ДВЕТЕ БОЛНИЦИ: НЕВЕРНИ ДАННИ, НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ, ЩЕ СЪДИМ ЮЛИЯН НЕНЧЕВ

От ляво на дясно: Пламен Дилов Плевен, Юлиян Ненчев, областен координатор на „Изправи се БГ“, Петко Петков, общински съветник в Червен бряг, „Демократична България“, д-р Николай Милев, общопрактикуващ лекар, Червен бряг, ДСБ.

За лошото управление на болницата в Червен бряг и конфликт на интереси в болницата в Кнежа, информираха на извънреден брифинг Юлиян Ненчев, областен координатор на „Изправи се БГ”, Петко Петков /”Демократична България”/, общински съветник в Червен бряг, д-р Николай Милев /ДСБ/, общо практикуващ лекар от Червен бряг, Пламен Дилов, Плевен. Ето какво заявиха на 28 май 2021 год., пред журналисти в прес клуба на БТА – Плевен:

Юлиян Ненчев /областен координатор на „Изправи се БГ” в Плевен/: Искаме да алармираме обществеността за две болници в областта. Едната се намира в община Червен бряг, другата в община Кнежа. За лошото финансово състояние и за лошите практики, които се случват там, и които ни притесняват.

И с двете болници ние от месеци се занимаваме да проследяваме ситуацията. Особено болницата в Червен бряг, която имаше и временно назначен изпълнителен директор. С подробностите ще ви запознае г-н Петко Петков

Петко Петков /”Демократична България”, общински съветник в Червен бряг/ : През м. април т.г. на мен като общински съветник ми беше връчен доклад от независим одитор, за финансовото състояние на болницата. В него има много тревожна за мен констатация, която  ще цитирам. „Налице е съществена несигурност , която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи да функционира. Може да се предполага, че болницата в Червен бряг е в технически фалит”. Големият въпрос е, защо се стигна до тук ? Ще ви представя нещата в хронологичен ред.

През м. юни 2020 година с гласовете на ГЕРБ и ДПС, в Общинския съвет в Червен бряг беше освободен тогавашния управител г-н Камен Влахов. Това предложение предизвика множество протести, имаше и подписка от над 140 човека, които работеха в болницата. Въпреки всичко, г-н Влахов беше освободен. След освобождаването му бяха назначени временно изпълняващ длъжността „управител” г-жа Мелиана Алшаргаби, както и прокурист г-н Петко Лалов. Интересното тук е, че договора с г-жа Алшаргаби е сключен с клауза „до провеждане на конкурс за възлагане на управлението, но не повече от 90 дни”. Г-жа Алшаргаби е вписана в Търговския регистър като вр.и.д. /временно изпълняващ длъжността, б.а./, на 17 юли 2020 година и е отписана като такава, на 11 ноември 2020 година. Което значи, че тя е заемала тази длъжност не 90, а 117 дни.

Въпросът е, колко легитимни са били действията ѝ, след изтичането на 90-дневния срок по договор ?

Относно избора за прокурист, там прави впечатление, че прокуриста е назначен без срок и с обезщетение в размер на 3 брутни заплати, когато и да бъде освободен той.  Възнаграждението на прокуриста е  равно на възнаграждението на управителя на болницата. Т..е., 200 % от средната работна заплата за МБАЛ – Червен бряг.

На 11 ноември 2020 година, като управител на болницата в Червен бряг, е вписан господин Валерий Желязков, избран след провеждането на конкурс. В отчетите на дружеството към 30 ноември 2020 година, задълженията на болницата са около 870 000 лв. В отчетите към 30 април 2021 година, задълженията скачат до рекордните близо 1 млн. 160 хил.лв.

На проведената през м. април сесия на ОбС Червен бряг ,обърнах внимание на кмета д-р Костадинов, че в договора за управление на г-н Желязков има следната клауза : когато дружеството работи на загуба и има задължения към кредитора или бюджета, или не намалява натрупаните в предни периоди загуби, месечното възнаграждение на управителя не може да надвишава две минимални работни заплати за средната работна заплата на страната. Въпреки алармирането от моя страна, управителят продължава да си получава възнаграждението в пълен размер.

Въпреки отчайващото състояние на болницата, тя в момента се управлява от управител и прокурист. Много пъти съм поставял въпрос защо болницата се управлява от управител и прокурист, но до момента не ми е даден адекватен отговор. Според мен тук става въпрос за политически договорки.

Юлиян Ненчев /”Изправи се БГ”, Плевен/:

Бяхме сигнализирани за конфликт на интереси в болницата в Кнежа, която е с прокурист Валери Лачовски, брат на кмета.  Бяхме сигнализирани, че има конфликт на интереси във връзка с лабораторията, която се намира в болницата. Оказа се, че там има две. Едната е болнична, която се намира н втория етаж и една, която е частна, на първия етаж.  Собствеността на двете частни лаборатории са собственост на майката на същия Валери Лачовски като прокурист. Даже ако отидете на място, ще видите огромната разлика между двете лаборатории. Тази, която е болничната се прави всичко възможно тя да бъде унищожена в полза на частната , която е на тяхно свързано лице, в случая майката.

Питаме нормално ли е майката на прокуриста да има собствена частна лаборатория в сградата на болницата, която се управлява от нейния син ? Къде е морала в здравеопазването, че да се унищожава болничната лаборатория, за да съществува частната ? Къде е община Кнежа, която е принципал на същото това дружество, която пък се управлява от брат му ? Тук се повдигат много въпроси, свързани с компетенцията на КОНПИ.

 Има още един интересен факт. Натъкнахме се на една охранителна фирма , която се казва Димаксот /Димакс секюрити ООД, б.а./. Която пък в нея съдружник е жената на същия Валери Лачовски. Те не са женени, но имат 3 деца и си живеят от доста време, да са живи и здрави децата им. На която Димакс, брата вече, кмета на община Кнежа, позволява да охранява абсолютно всички общински дружества, на които собственик или принципал е община Кнежа.

 Те сами на себе си си раздават едни пари. От левия на десния джоб. Двамата братя буквално си прехвърлят един на друг едни средства, които обаче са общински и са от джоба на живущите в община Кнежа. Всички тези документи, включително и за Илийчо Лачовски, ще отидат в КНОПИ.

След провелата се пресконференция, единствено „Плевен прес” потърси двамата управители: на болниците в Червен бряг и Кнежа, за да огласи и тяхната позиция по обвиненията, казани на въпросната пресконференция.

д-р Валерий Желязков, управител на МБАЛ, Червен бряг. Снимка – интернет.

Д-р  Валерий Желязков, управител на МБАЛ Червен бряг:

Общинският съвет в Червен бряг атакува собствената си болница вместо да ѝ помага.

Застъпих като управител на болницата в средата на ноември м.г. Болницата имаше задължения около 900 хил.лв. Информирах за тях кмета и ОбС, както и за допълнителни задължени  Към ВиК – 43 хил.лв., които не са плащани 2019 – 2020 год., съдебни разноски, които платих, задължения от 2017 год. към 80 хил.лв. към една лаборатория, които не бяха плащани..

Всичко това ОбС – Червен бряг го знае много добре. Но когато се говори за задължения на една болница  трябва да се види структурата на задълженията. Защото на тази пресконференция се хвърлиха едни цифри , които ще анализирам когато има сесия специално за болницата. 

Обществеността в Червен бряг трябва да знае какво се е случвало в болницата през годините назад. Точно тези, които правиха тази пресконференция и този общински съветник, те са виновни това да се случи. Защо тази пресконференция не я направи преди 3-4 години ? А я прави точно сега ?

Тези задължения, които той каза,  не бяха точни. Задълженията по предварителния доклад за м. април са 1 млн.71 хил.лв. Одитният доклад, който той цитира, е заверката на финансовия отчет на болницата за 2020 година.Там наистина е написано, че болницата няма автономност да посрещне своите разходи.  Но говорим за 2020 година, когато аз не съм бил управител и не мога да бъда обвиняван за това.

От тогава до сега как нарастват задълженията ? Беше хвърлена една цифра в пространството, че с 400 хил.лв. са нараснали задълженията.  Това категорично не е така. Задълженията на болницата са следните: 358 хил. лв. заплати, които се смятат за задължения, независимо, че идват по здравна каса и ги раздаваме на персонала.

Миналата година излязоха 184 хил.лв. за неизплатени отпуски. Заварих неизползвани отпуски от 2009-та година. Болшинството неизползвани отпуски са от 2019, 2020 година.  В момента това се коригира и до края на годината ще останат около 30 хил.лв. да се изплащат.До тук какво излиза ? Над 500 хил.лв. задължения.

Заплатите се увеличиха по две причини. 1 000-та лева за хората на първа линия увеличиха с 96 хил.лв. заплатите по тази причина.  Отделно по чл. 5, по който се отпускат допълнителни възнаграждения за лекари, сестри и санитари,  са около 40 хил.лв.  Т.е. с около 135 хил. лв. се увеличават т.н. задължения. Но това са заплати, оито са осигурени от НЗОК и МЗ.

Така че, като сложим тези задължения и един овърдрафт, който е 250 хил.лв., от който не съм видял една стотинка от него. Само имам задълженията да плащам лихви по него. На всичкото отгоре този овърдрафт, е даден на болницата през 2008 година. Преди 13 години. Тогава той е бил 150 хил.лв. И тогавашният ОбС си е помислил, че си е свършил работата като е дал един  възмезден заем на тази болница. И тогавашният управител е имал глътка въздух за годината.  Но той е похарчен вече.

След това болницата пак изпада във финансов недоимък  и този овърдрафт се увеличава със 100 хил.л.  Става 250 хил.лв.  Тогавашният управител също е взел глътка въздух с тези 100 хил. лв. отгоре. Но овърдрафта пак е похарчен.  И от 200 8 год. до сега , са изплатени над 130 хил.лв. лихви на този овърдрафт, без болницата да има една стотинка от него. И до сега плащаме лихвите от този овърдрафт, без да имаме никаква полза от него.

Има и един безлихвен заем от 90 хил. лв., взет от предходния управител, който аз успявам да връщам. 

Болницата е била добре до 2001 година до сключването на договор с Касата. От там нататък, постоянно работи във финансов дефицит.

И тук е мястото на ОбС – Червен бряг. Не да дава безлихвени кредити, овърдрафти или заеми, а да се помогне с безвъзмездна помощ. Да се поеме издръжката, защото тази сграда  на 9 етажа е с много сериозна издръжка.  Постоянните разходи са над 30 хил.лв. на месец. Като сложим тук и лекарствата всеки месец, ние започваме с минус 80 хил.лв. И трябва да осигурим заплати, издръжка и лекарства за тази болница.

Вече 6 месеца съм управител на болницата и никой не ме попита до сега, как работите, как се справяте с пандемията ? Освен кмета, разбира се. Имате ли нужда от нещо ? Имате ли проблеми ? Никой не зададе тези въпроси. Всеки говори за пари и как ще се връщат тези задължения ? Но аз съм категоричен – със заплатите на колегите няма да покривам задължения.

Действителните задължения на болницата са между 320 – 350 хил.лв. Те са за поддръжка на апаратура, за консумативи, поддръжка на сграда, лекарства. Това са задълженията на тази болница.

Тя има нужда от едно нещо. Не от пресконференции, а  ОбС да седне с ръководството на болницата , да види структурата на задълженията и да се реши – как може да се помогне на тази болница. Защото, който и да е управител, а се смениха 4 през последните години, няма как да реши проблема с финансирането на тази тежка за издръжка структура, като червенобрежката болница

Тя  е общинска болница, със 100 % общинско участие. И трябва да ѝ се помогне, така както се прави на други места. ОбС трябва да реши как да се помогне на тази болница. При това е необходима малка помощ. Това съм го записал и в моята програма за управление.

Защо тези, които се изказаха на тази пресконференция, позволиха болницата да стигне до това положение ? Нали те са тези, които трябва да помогнат като принципал на тази болница.

С тези пресконференции се постига единствено страх в хората. Вместо ОбС да застане зад своите лекари, зад своята болница, те плашат хората и лекарите.

Те знаят ли какво ми коства на мен, да задържа тези колеги ? Имам прекрасни колеги, които все още работят тук. Но ако и те се разбягат, тогава и Господ няма да спаси тази болница. Защото най-голямото нейно богатство е екипът. Това е важното, а не задълженията. Те не са толкова големи.

Аз съм бил кмет два мандата на една по-малка община /община Никопол, б.а./ И там съм дал над 1 млн.лв. на болницата, защото искахме да има болница.  И това го реши ОбС в Никопол.. Така решихме въпроса със задълженията ѝ от 800 хил. лв. веднъж завинаги. А не да се гърчим постоянно, както го прави болницата в Червен бряг.

 Здравните заведения са чувствителна тема и те не се управляват като шивашки цех примерно.  Управляват се деликатно, а не като слон в стъкларски магазин да става някой и да прави пресконференции, и да плаши хората. И колегите да започват да си търсят работа по други болници. Защо ? Искат да закрият болницата ли ? Ако това искат – да я закриват. Но ще го изгонят с камъни този, който го направи.   И да извлича политически дивиденти от това.

 Това не съм го виждал на друго място, повярвайте ми. Само че, изборите ще минат и какво ще правим след това ? За прокуриста не коментирам. Това е решение нса ОбС и аз съм го приел.

Здравеопазването иска спокойствие. А спокойствието се създава от принципала. Всички работещи в общинската болница трябва да знаят, че имат гръб и това трябва да е ОбС. А не да атакува собствената си болница. Това го няма никъде по света.

Ако е въпросът е за мен, аз още утре мога да си отида. Но проблемите ще останат. И който и да е управител, ще се сблъска с тях.

И понеже се прави опит да се напада и кмета на Червен бряг, искам да кажа, че благодарение на него общината ни даде 200 хил.лв. за скенер и ни помогна с 55 хил.лв. за доставката на газ. Кметът е лекар и е бил управител на тази болница. Той много добре знае как стоят нещата и помага до колкото е възможно.

А как помагат тези, които правят пресконференции точно сега ?

Валери Лачовски, прокурист на МБАЛ, Кнежа. Снимка – интернет.

Валери Лачовски, прокурист на МБАЛ Кнежа: Ние сме една от най-добрите общински болници в Северна България. Юлиян Ненчев каза на тази пресконференция, че едната лаборатория трябва да бъде закрита за сметка на другата. Т.е. те изпълняват една и съща дейност. Което не е така.

Да, едната лаборатория е собственост на майка ми. Тя има договор с МБАЛ Кнежа от 11.04.2009 год. Аз съм прокурист на болницата от 2012 год. Тогава задължително по клиничните пътеки трябваше да има клинична лаборатория и паразитология. Тъй като майка ми имаше регистрирана за паразитология, сключи договор с МБАЛ Кнежа. Тогава беше и друг кмета на общината.

Двете лаборатории изпълняват две различни дейности, които нямат нищо общо помежду си. Едната лаборатория, болничната, която е изцяло на болницата, е клинична лаборатория. Другата е лаборатория по микробиология и паразитология. Те нямат нищо общо помежду си и изпълняват две различни  неща, две различни функции и като изследвания, и като работа.

Да кажа, че град Кнежа е единственият в плевенска област, в който няма регистрирано ДКЦ и медицински център.  И благодарение на това болничната .лаборатория изпълнява и функцията за извън болнична помощ Това означава, че всички специалисти и общо практикуващи лекари, работят с нашата клинична лаборатория, която е собственост на болницата. И това ни носи приходи от 5 до 10 хил.лв. всеки месец, които влизат в касата на болницата.

Искам да кажа и друго. Нашата клинична лаборатория е една от най-добре обзаведените и с най-модерна апаратура в района. Говорим за общински болници. Тъй като нашите земеделци даряват много средства на болницата, ние имаме абсолютно всичкото оборудване, което трябва.

И ако се говори, че „тъне в разруха”, ние сме много добре обзаведени Ако някой дойде и види за какво става въпрос, ще разбере, че това момче говори абсолютни неистини.

Фирмата Димакс,  е охранителна фирма, която изпълнява своята оперативна работа в Кнежа от 2012 година. В обвинението си той каза, че тя има договори с всички общински дружества. И това е вярно. Само че, тя има договори с тия дружества от 2012 година. Само да кажа, че брат ми е кмет от 2015 год. Ние сме единствената фирма в Кнежа, където охранителната фирма е кнеженска. И е нормално хората да работят с нас.

И да кажа че всички тези общински дружества си имат своята самостоятелност и право да избират. И един договор за охрана и СОТ, които ние изпълняваме с тези дружества, е в рамките на 30 до 50 лв. Не виждам какво толкова прехвърляме като финанси между нас. Да, нямаме брак, имаме 3 деца. И жена ми трябва да стои безработна ли ? Това е бизнес, който тя развива и е създала 80 работни места. А това момче колко работни места е създало и той какъв бизнес прави ? Защо не  покаже своя бизнес и да каже колко хора е наел,  и колко данъци е внесъл на държавата ? Каква  печалба е направил ?  Като напада, нека отговори на това. И напада без реални факти, защото по-голяма част от отчетите ги има публично и той може да си ги изтегли. Но не го прави, защото така му е угодно. Той иска да хвърли една бомба в пространството и дори не очаква, че ние ще извадим документация, с която ще го оборим.

Той каза, че МБАЛ Кнежа тъне в разруха. Да му кажа, че ние сме една от най-добрите общински болници в Северна България. И сме може би една от най-стабилните. До момента МБАЛ Кнежа има толкова средства по банковите си сметки, че може да издържи без нито един лев финансиране 5 месеца.  Държа да се извини на работещите в болницата в Кнежа , защото в момента той бие по репутацията на болницата.  Не по мен. А ние сме предпочитана болница в района.

Изпратил съм ви счетоводните баланси и ОПР-та, за да видите за какво става на въпрос. Само за миналата година МБАЛ Кнежа е регистрирала печалба в размер на 240842 лв. В предходната година МБАЛ е регистрирала печалба в размер на 150 109.80 лв. Тъй като ние покривахме загуби за минали периоди, тази година сме покрили абсолютно всички загуби и сме една от малкото болници, които внасят данък печалба. И корпоративен данък. Само тази година сме внесли данък печалба  в размер на 5 025.38 лв. и корпоративен данък 2 908 лв. Това означава, че ние работим много добре и стоим добре на пазара на здравните услуги. По време на пандемията разходите на всички болници се вдигнаха многократно, заплатите на медиците също, за да останат и да работят в условия на пандемия и въпреки това сме регистрирали печалба за тримесечието над 3 000 лв.

Причината за тази атака срещу мен е това, че на предните избори бях в листата на ГЕРБ и станах публично известен. Но многото хора гласували за тази листа го направиха не заради ГЕРБ, а заради мен, защото ме познават като човек. Аз помагам на изключително много хора. Това момче си няма никаква идея какво е да си директор на общинска болница в малка община. Тук всеки втори има проблем. Ние сме болницата, която приема най-много социално неосигурени в района. И намираме начин да ни се плаща това нещо през социални програми. Не връщаме никой. Помагаме с лекарства на хора, които не могат да си ги купят. А те са много. В момента имаме 40 лежащо болни , 6 в Ковид отделението, а леглата ни са 74. 24 работещи лекари, над 45 сестри, също толкова санитари. Около 108 човека работят в МБАЛ Кнежа заедно с помощния персонал.

Смятам да заведа дело на това момче. Той никога не е искал нещо от нас, за да му бъде дадено. Играят си със страха на хората. Това е обидно. Тук не се говори с факти, а с клюки и слухове.

Прочетете също

Плевен не вярва на Харвард

Асен Василев на посещение в Плевен. Снимка – Плевен прес Помните ли филма „Москва не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *