Изложба „Съвременна керамика“ откриха в Плевен

Снимка – Плевен прес.

На 23-ти март /четвъртък/ от 18:00 ч. в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, беше открита изложбата „Съвременна керамика“. В експозицията са включени творби на 17 автори от страната. Това са изявени керамици от Плевен, София, Червен бряг и Троян, които показват развитието и съвременните тенденции в българското керамично изкуство.

На събитието присъстваха някои от авторите в изложбата, както и кметът на община Плевен, Георг Спартански.

По повод изложбата Георг Спартански, каза: „Искам да благодаря на авторите, че се съгласиха да участват в тази обща изложба. Благодаря и на организаторите. Много хора ще могат да видят изложбата, и ще разберат от колко много години съществува изкуството да работиш с глина. Хората тогава са го правили, за да си осигурят предмети за бита. Творчеството и въображението на хората е направило така, че те със своите ръце да открият глината, и със своите ръце да направят уредите, които им трябват в ежедневието.

В днешно време чрез глината авторите отразяват своите виждания. Тази изложба е доказателство, че работата на керамиците е едно изкуство“.

На 24-ти и 25-ти март /петък и събота/ любителите на керамичното изкуство могат да видят на живо как се работи с грънчарското колело. Популярните плевенски керамици Вяра Савова и Николай Неделчев ще показват от 11:00 ч. как се работи с глина и въпросното колело. Желаещите да опитат могат да се пробват под вещото ръководство на двамата творци.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

Огюст Роден – „Мислителят“. Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *