Изложба „Руска пейзажна живопис“ откриха в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен

Откриване на изложбата „Руска пейзажна живопис“. Снимка – „Плевен прес“.

На 13 октомври във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен откриха изложбата „Руска пейзажна живопис“, която е плод на съвместните усилия на  Руският културен център и отдел „Изкуство“  на библиотеката.

 Изложбата представя известни и по-непознати руски художници пейзажисти.  Организаторите са си поставили за цел да запознаят читателите и посетителите на библиотеката с този жанр на изобразителното изкуство. Представени са книги, албуми и листова графика. Посетителите ще намерят албуми с произведения на Николай Рьорих, Айвазовски, Левитан, Шишкин, Саврасов и още много популярни и по-малко познати руски пейзажисти.

На откриването на изложбата присъстваха ученици от НУИ „Панайот  Пипков“, специалност „Изящни изкуства“, които се запознаха с произведения на руски художници пейзажисти на специално подготвена мултимедийна презентация.

Снимка – „Плевен прес“.

За читателите на „Плевен прес“ Оксана Цветанова – заместник директор на библиотеката и ръководител на Руският културен център сподели:

 „Пейзажната живопис е лесен за възприемане жанр, харесван и популярен. На изложбата представяме само част от това, което притежаваме. За любознателните, които искат по-дълбоко да се запознаят с този жанр,  имаме  прекрасни албуми. Каним ценителите да заповядат в библиотеката и да се насладят на изкуството на руските пейзажисти.“

Снимка – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

В Панорама „Плевенска епопея 1977” откриха изложба „Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии“

От ляво на дясно: Александър Трайков – заместник областен управител, Иван Петков – областен управител …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *