Изложба „В зората на просветата“ в РИМ – Плевен

Регионален исторически музей – Плевен. Снимка – Интернет.

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Регионален исторически музей – Плевен организира изложба „В зората на просветата“, посветена на 180 години от създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в град Плевен.

Изложбата включва:

Мобилна постерна изложба „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на НМО – Габрово, която проследява историята на образованието – от килийните през елино-българските училища в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г. по идея и със спомоществованието на Васил Априлов и Николай Палаузов.

В изложбата „В  зората на просветата“ специално място е отредено на създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в Плевен. Във времена на чужд гнет, това събитие е с огромно значение за националното пробуждане и духовното израстване на българската жена и включването ѝ в обществено-политическия и културния живот на страната.

Чрез оригинални снимки и документи от фонда на РИМ – Плевен се проследява развитието на девическото образование в Плевен. Могат да се видят: контракти за назначаване на учителки, свидетелства за завършена степен на образование в Плевенското девическо училище, документи, свързани с въвеждането на взаимоучителната метода, учебни пособия –тетрадки, дъски за писане, сюнгери, дивити и мастилници, калеми и перодръжки, ръкоделия на ученички и др.

Акцент на изложбата е възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 г., предоставена от Кметство Вълчитрън.

Изложбата ще бъде представена на 1 ноември 2021 г. от 17.00 часа в Първо изложбено фоайе на РИМ – Плевен и може да бъде разгледана от посетители до 10.01.2022 г.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.