Излезе книгата “Обратната страна на медала”, разказваща за лагера “Белене”

161742994 4226366770754156 3716221400697533933 o
Снимка– Пресцентър на Община Белене


– Чувате ли! Не газете тополките! – пак се провикна някой милиционер от задните редици.

Kак стана това не забелязах, обаче изведнъж се оказа, че всеки милиционер, който ни придружаваше, освен шмайзер, държи една върбова чепата тояга! Явно приготвени от по-рано и оставени по пътя, по който трябваше да минем. Ето къде е била ролята на режисьора. Да предвиди всичко за изпълнението, което започна. Артистична работа!

– Не газете тополките!

И фрас! Първата тояга изсвистя и се стовари на нечия глава…

————————————————————————–

Ако някой ми каже, че мога да измина 13 километра бегом и то не по права линия, а веднъж в края на редицата, веднъж в средата, т. е. в непрекъснат зиг-заг в борба за място, защото никой не застава доброволно под ударите, нямаше да повярвам. Оказа се, че съм прекрасен атлет. И то не само аз, а и 60 – 70-годишните, с порок на сърцето, разни ревматизми, шипове, ставни болки и какви ли не други лекарски измислици. Всички издържаха…

М. Икономов – “Обратната страна на медала

————————————————————————–

Скъпи приятели,

щастливи сме да споделим, че книгата “Обратната страна на медала” с автор Милко Икономов е отпечатана. Това е една уникална и неиздавана досега творба, описваща личната история на млад мъж преминал през ада на концлагера “Белене”. Ръкописът е пазен през годините от близък приятел на автора (покойният журналист Свилен Пътов) и неговото семейство.

Търсен е от тогавашната милиция и агенти на ДС, но остава скрит в тайник, в работния му кабинет. Смазващият сарказъм и убийствената ирония към режима са характерни за Милко Икономов. Произведението е безценен разказ, който допълва и обогатява темата за съществуването на местата за изолация от времето на тоталитарното управление на БКП.

161960382 4226367414087425 8164001647882720091 o
Снимка– Пресцентър на Община Белене

“Фондация Остров Белене” осигурява изцяло сумата, необходима за отпечатването на “Обратната страна на медала”, благодарение на дарения на граждани и организации, подпомагащи нейната дейност, както и на нашите приятели и партньори от фондация Renovabis .

Благодарим на редактора на книгата г-н Борислав Скочев, както и на г-н Тони Николов, който е автор на встъпителните думи. Изказваме искрени благодарности към семейство Икономови и семейство Пътови. Творбата е издадена в ограничен тираж, като част от него ще бъде подарен на училища, библиотеки и културни центрове в страната. Разбира се тя е достъпна и за всеки желаещ да си я закупи.

Днес, 18.03.2021 г., тя беше представена в адм. сграда на Община Белене в присъствието на кмета на общината г-н Милен Дулев. Припомняме, че фондацията ни има споразумение за сътрудничество с общината по повод реализацията на проект за мемориално място на остров “Персин”, в памет на хилядите невинно страдали и избити българи в лагера “Белене”. На всички, които са ни писали или ще ни потърсят с молба да имат тази книга ще отговорим възможно най-бързо.

От екипа на Фондация Остров Белене

Споделете:

Прочетете също

dyjd

Облаци и дъжд днес в плевенско. Температурите падат

Днес, 14 юни, в плевенско и Централна Северна България облачността ще е променлива, по-често значителна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *