Изграждат паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

991 ratio deveta pehotna diviziiaОбщинският съвет на Плевен даде съгласие да се подготви искане до Министерството на отбраната за безвъзмездно предоставяне на 16 т месингови гилзи, които да се използват за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в града.

„Предложението бе внесено за дебат в местния парламент след писмо от сдружение „Героите на Дойран”, с което те уведомяват за проведени разговори по въпроса в Министерството и вицепремиера Красимир Каракачанов. В писмото се посочва още, че в тази връзка е необходимо Общинският съвет да вземе решение и да бъде изпратено официално искане до Министерството за дарение на необходимия материал за изграждане на монумента“, информира председателят на местния парламент Мартин Митев.

Идейният проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия е той да бъде от четири фигури – на командира на дивизията ген. Владимир Вазов и на четирима войници, символизиращи четирите войни, в които са участвали Четвърти пехотен плевенски полк и сформираната по-късно Девета пехотна плевенска дивизия. Предвижда се фигурите да бъдат изградени от материала от предоставените гилзи.

Съветниците упълномощиха кмета на Общината Георг Спартански в срок до 1 месец да извърши необходимите правни и фактически действия за изпълнение на решението.

Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *