Извънредно положение в ЕС ! Русия спира газа

Снимка – интернет.

За извънредно положение в ЕС съобщава Стандарт. Русия спира доставките на газ. Ситуацията в Европа става страшна. И още: „Брюксел обяви, че пише кризисен план за извънредно положение.

Русия намалява доставките на газ за Европа до историческо дъно.

В понеделник вечерта Газпром блокира главния маршрут на газопровода „Северен поток“ към Германия под Балтийско море. Засега вероятно ще е заради 10-дневна профилактика, но Европа се страхува, че мярката може да е постоянна и се готви за най-лошото, съобщи Би Би Си, цитирана от сайта „Бизнес новините” на бТВ.

Германия вече ограничава потреблението на топлата вода и минава на режим на пестене на енергията. Очаква се тази седмица Европа да публикува план за въвеждане на извънредно положение, свързано с недостига на газ.

„Ситуацията е много сериозна и кризата може да се задълбочи допълнително. Възможно е Русия да продължи да намалява доставките на газ“, призна еврокомисарят Кадри Симсон след новината за спирането на „Северен поток“.

Преди три години Газпром доставяше на Европа до 500 милиона кубически метра на ден. През май тази година доставените бяха едва 250 милиона на ден. В началото на юли – 140 милиона на ден. В следващите 10 дни на Европа са обещани само 75 милиона на ден.

„Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания на доставките на газ и дори за пълно спиране от страна на Русия“, предупреди в Европейския парламент миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Без общ план за извънредни ситуации 27 членки на ЕС няма да могат да защитят своите 450 милиона граждани от мащабна криза.

„Времето да действаш сам отмина. Затова Европейската комисия до края на тази седмица ще представи на властите спешен план за справяне с енергийната криза“, каза Фон дер Лайен, съобщава Стандарт.

„Плевен прес“: Спирането на газа е очаквана последица от санкциите срещу Русия според наблюдатели на процеса. Още през април се появиха информации, че за България ще се очертае тежка криза при подобна ситуация. След новината за спирането на руския газ експерти предупредиха, че в газохранилището в Чирен са останали 17% запаси на природен газ. Според Еленко Божков е трябвало да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището. По думите му има две групи хора, които ще изпитат затруднение в ситуацията – битовите и промишлените прозводители.

През април Кирил Петков заяви пред БНТ, че българското правителство е подготвено и има план за алтернативни източници. През юни заяви, че очаква през юли внос на азерски газ по интекоректора с Гърция. На 8-ми юли Петков и Мицотакис откриха в Комотини въпросният колектор. Тогава Петков заяви: „България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“.

Въпросното „откриване“ в Комотини всъщност е за приключване на строителните работи по изграждането на интеколектора. Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава страната ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.