Начало | Covid-19 | Извънредното положение в Мечка – спокойно, без заболели и престъпност

Извънредното положение в Мечка – спокойно, без заболели и престъпност

Без случаи на заболели от коронавирус в Мечка. Здравната обстановка в селото е стабилна, въпреки че в съседното Коиловци вече бяха открити няколко случая на заболяването.

„Обстановката е спокойна – сподели за “Плевен прес” кметът на селото – Кирил Кирилов. Извършват се всички дейности, които са валидни за цялата страна – почистване, дезифекциране, спазва се необходимата дистанция между хората. Носенето на маски и тук е задължително, като една част от маските са дарение на шивашки фирми в града. Преди няколко дни бяха получени дарения от храни за децата от местното училище – кашкавал и круши. Те ще бъдат раздадени на децата от подготвителния и началния курс на местното училище. Ще бъдат разкарани по домовете, за да се предотврати струпването на хора. Храните са доставени от фирма „Братя Иванови ООД”

В нашия разговор с кмета на селото той сподели, че по отношение на криминалната обстановка в селото, всичко засега е спокойно. Откакто е кмет, досега не е ставало нито едно престъпление, а постоянна трудова заетост имат около 50 човека. Те работят както в селото, така и в Плевен, а също и в градовете Враца, Ямбол, Пловдив. В чужбина има двама – в Холандия за бране на аспержи.

За работа в селото са ангажирани около 100 човека, по чл. 9 за лицата с месечно подпомагане, като в момента те са само 12 заради извънредното положение. Сега е сезонът за бране на билки и излизането е разрешено, но единствено в землището на селото. Преди време в завод “Мизия” , където беше открито огнище от коронавирус, работеха няколко момичета, но вече не са в това шивашко предприятие.

Що се отнася до онлайн обучението на децата от училището в Мечка, то е слабо застъпено. Повечето от тях са от циганския етнос и нямат вкъщи компютри и по тази причина за средния курс са изпратени материали за домашно обучение.

Селото видимо има и по-добър вид, откакто Кирил Кирилов е кмет – почистени са всички улици, отпадъците са събрани, уреден е и гробищният парк. Местната чешма на центъра на селото вече е в изправност и тече. Кметът благодари на председателя на местната кооперация, който му е предоставил безвъзмездно една фадрома за почистване и работа. На въпроса какво предстои по-нататък за селото, Кирил Кирилов споделя, че въпреки извънредното положение, в селото се правят много неща и предстоят и други неотложни работи, като например почистване на речното корито. Мечтата на кмета е да заработи отново социалният патронаж, като кухнята да бъде и стол за работниците в селото.

Прочетете също

Иконата с мощите на Св. Ефрем Нови Чудотворец посрещат в Кнежа

На 08.06.2020 г. /понеделник/ храм Св. Троица ще отбележи своя храмов празник. По този повод …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *