Изборният ден в село Асеновци започна спокойно след скандала за купуване на гласове

АСЕНОВЦИ
Село Асеновци, община Левски, област Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

Изборният ден в село Асеновци, община Левски е започнал спокойно, информират наши източници. Двете избирателни секции са отворили в 07:00 часа, секционните избирателни комисии са по местата си. За двете секции са осигурени машини за гласуване, както и 1 500 бюлетини, информират от сайта на ОИК – гр. Левски.

Има и засилено полицейско присъствие в селото.

Припомняме, че на 24-ти февруари 2022 година за времето от 11:30 часа до 18:00 часа служители на МВР в Левски, Плевен и Белене и от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР са провели спецакция за купуване на гласове. Шест адреса са проверени – частни домове и офиси в град Левски и в село Асеновци. При претърсвания и обиски са иззети копия от избирателни списъци на СИК в село Асеновци с данни на лица, които имат право да гласуват на предстоящите частични избори за кмет в селото.

Намерени са ръкописни списъци с имена на лица, бележник с изписани имена и ЕГН-та на лица, парична сума, заявления за вписване в избирателни списъци, компютърна конфигурация и мобилни апарати със СИМ карти в тях, 51 броя агитационни бланки, с маркирана позиция за гласуване.

Задържани за срок до 24 часа по ЗМВР са 52-годишен, 45-годишен, 68-годишна и 56-годишна.

По информация от наши източници, това са лица от кметството в село Асеновци, местното читалище, местната кооперация и местната структура на БСП.  Имало е и видни представители на ГЕРБ и БСП, информират нашите източници. Поради протичащо в момента досъдебно производство, имената на замесените, с които „Плевен прес” разполага, не могат да бъдат обявени.

По случая със скандала в село Асеновци, работи Районна прокуратура – Плевен.

Частичните местни избори в село Асеновци се наложиха след като внезапно почина кметът Стефан Личев.Той беше издигнат от БСП и избран с 55,27% от гласовете на изборите през 2019 г. Опонентите му тогава бяха издигнати от ГЕРБ и ДПС.

Днес, 27-ми февруари, за кметския стол се борят трима кандидати. Това са Велчо Димитров Маринов – издигнат от Инициативен комитет с подкрепата на ГЕРБ и БСП, Денис Севдалинов Асенов – Коалиция „Демократична България – Обединение” и Атанас Михайлов Михайлов – Движение за права и свободи /ДПС/.

Справка от ТЗ „ГРАО“ – гр. Левски, за броя на населението по постоянен адрес сочи, че с. Асеновци има  1 755 жители към 23.11.2021 година. Преобладаващото население са роми, българите са по-малко от 200 души. Право на глас според избирателните списъци имат 1 250 лица.

По информация от ОИК – гр. Левски до 10:00 часа са гласували 118 човека. Това прави 9.42 % избирателна активност. Очакванията са тя да се засили в следобедните часове.

Споделете:

Прочетете също

KrK1 2024

ВМРО: Да бъдеш здрав не трябва да бъде лукс в ЕС през 21 век!

ПРЕДЛАГАМЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ЗДРАВЕН ГАРАНЦИОНЕН ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ Това предложение прави председателят на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *