Иван Христанов: Лозарството не е приоритетен отрасъл за ЕС. В сектора има лобизъм и непрозрачност при разпределение на субсидиите.

христанов
От ляво на дясно: Иван Манев, Иван Христанов. Снимка – Плевен прес.

На 7-ми ноември от 9:00 ч. в пресклуба на БТА двамата депутати от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов и Иван Манев, дадоха пресконференция по повод възникнали проблеми с ремонта на сградата на ДКТ „Иван Радоев“. Поместваме отделно тяхното становище за театъра.

По повод провеждащият се днес от 13:00 ч. протест на лозарите, в т.ч. и от Плевен, пред Министерството на земеделието, Лозари от Плевен и техни колеги от страната на протест пред Министерство на земеделието, попитахме бившият зам. министър на земеделието, какво е неговото мнение за този протест. Ето какво каза за „Плевен прес“ Иван Христанов:

Г-н Христанов, днес лозарите в страната, в т.ч. и плевенските, протестират пред Министерството на земеделието заради ниски ставки на субсидиите в сектор „Лозарство“ и липса на прозрачност при разпределението на субсидиите в сектора. Като бивш зам.министър на земеделието, смятате ли, че лозарите имат основание за този протест?

Моето лично мнение е, че имат основание да протестират. В сектора имаме няколко фундаментални проблема. Първият е, че развитието и ограничаването на лозовите насаждения в рамките на ЕС не е приоритет на самия ЕС. Битува мнението, че тези насаждения и в сегашния си размер са прекалено големи, съответно има свръхпроизводство на вино, което очевидно големите производители на вино ги притеснява да не доведе до траен колапс на цените. От там и срив на цялата индустрия за производство на вино и други напитки от сектора.

От разговорите с лозарите знам, че те изпитват трайно недоволство по отношение на лозарската програма, която се управлява от Агенцията по лозарство и винарство, където ресурса беше около 50 млн.лв.. Лозарите казват, че тази програма е управлявана неадекватно, водейки до концентрация на активи в големите винопроизводители. В същото време те капитализирайки малките и ограничавайки техните възможности за реализация на продукция,  водят до проблеми в сектора.

Освен това, осигуряването на помощи по програмите за държавна помощ винаги е било на база на това, че лозарството не е приоритетен отрасъл. За съжаление през последните години виждаме, че това води до намаляване на лозовите насаждения. Въпреки това, се опитахме да увеличим държавното подпомагане в сектора.

Разбрах, че лозарите се притесняват по отношение на  прозрачността на метода за разпределение на средствата и съответно формиране на ставката. Мога да кажа, че по време на нашето управление, когато ние разбрахме за проблема, се опитахме да заделим ресурс. Не сме го правили на база технологични карти, както беше при останалите сектори. Тези карти ние разработихме, за да пресечем лобирането, което ставаше на база телефонно обаждане от „изявен“ представител на сектора към министъра.

Когато лозарите казаха „ние имаме проблем  и се нуждаем от помощ“, се опитахме в последния момент да заделим ресурс и за тях. Това не доведе до най-добрите ставки, но беше една стъпка в посока спасяване на сектора.

В момента как се разпределя украинската рамка, която има три отделни направления, не знам. Ние подготвихме отново да се прави на база технологични карти, но дали това се спазва, дали се избягва лобизма или отново се е  върнало със същата сила като преди, за съжаление нямам отговор.

Моята препоръка към колегите от сектор „Лозарство“ е да изискат и този отговор. Какъв е точно метода , правят ли се технологични карти, да изискат да ги видят.

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *