Иван Христанов – единственият български политик, посочен в доклада на САЩ с положителен контекст

ХРИСТАНОВ
Иван Христанов, бивш зам.министър на земеделието в кабинета “Петков”, бивш член на партия “Продължаваме промяната”. Снимка – архив “Плевен прес”.

Преди седмица излезе докладът на САЩ за България „2022 Country Reports on Human Rights Practices: Bulgaria”. В него в раздел 4 „Корупция и липса на прозрачност в управлението” /Section 4. Corruption and Lack of Transparency in Government/ е записано:„Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция от длъжностни лица, правителството не прилага закона ефективно и се съобщава, че длъжностни лица във всички клонове на правителството са участвали в корупционни практики безнаказано”. https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/bulgaria/?fbclid=IwAR2J9pUlmaWSmSPR9G-E9FOFh8KFcgYXBD6f9X0mcDgtJnPBfDDPY4ahBj4

Цитира се името на Иван Христанов: „През юни зам.-министърът на земеделието Иван Христанов каза в телевизионно интервю, че “бивш политически лидер” се е обърнал към него с предложение да му плаща 500 000 лева (272 960 долара) на месец, ако уреди „Евролаб 2011” да може да възобнови работата на своята частна лаборатория за фитосанитарен контрол на границата с Турция”.

Иван Христанов е единственото име на български държавен служител и политик, споменато с положителен контекст в годишния доклад на Държавния Департамент на САЩ. По този повод „Плевен прес” го потърси за коментар на този факт.

Господин Христанов, как се почувствахте когато видяхте името си в доклада на Държавния департамент на САЩ?

Аз лично нямам сантимент за някаква гордост или някакво кой знае какво удовлетворение. Гледам на това с чисто систематичен поглед. Виждам как това е първият доклад от седем години насам, който дава положителен коментар. И не просто дава положителен коментар, но той посочва обстоятелство и висш политик, държавен служител, който е дал пример за правилно отношение. Ако имам някакво усещане или чувство, то е по – скоро гледайки напред. Как да превърнем това поведение не в изключение достойно за доклада на Държавния департамент на САЩ, а в държавна политика и в правило, което е толкова обикновено за всички нас, че вече спираме да го забелязваме. Защото това е пътя, който мен ме интересува.

Не се ли чувствате като „самотният бегач на дълги разстояния” по този път?

Не. Бих искал да отбележа, че това споменаване показва една лична позиция, за да не бъда корумпиран. Цялата ни работа свързана с отстояване на държавните интереси е екипна и аз никога не съм сам, дори и в този момент не съм сам.

Убива ли се желанието за подобен път, по който сте тръгнал, от факта, че ВАС отмени заповедта за отстраняването на частната лаборатория „Евролаб 2011” и тя отново е на граничния пункт с Турция ?

Усилия да бъдат създадени условия за връщане на контрол различен от държавния, не се очакват от тях /ВАС, б.а./ Разбира се, подобно поведение разрушава доверието на българските граждани, както в съдебната система, така и в държавата, и ги отказва дори да гласуват. Това много ясно трябва да се каже.

Ние бяхме създали такъв набор от предпоставки, че да не може да бъде разместван и комрометиран държавният контрол на храните , които влизат в ЕС и на европейският пазар. Разбира се, борбата ни беше да установим такъв контрол на терминалите на БАБХ, че трафика на оръжие, емигранти, радиоактивни материали и наркотици да е невъзможен.

Продължавате ли битката?

Да. Очевидно е, че  можем да даваме пример в България и аз възнамерявам да продължа да давам добър пример.

Как ще го направите?

И в лично качество, както е споменато в този доклад, и като лидер на новата политическа формация, която гравитира около изключително силна борба с корупцията, и ще има визионерски подход за бъдещето на България.

Кога ще можем да я чуем, видим и разберем тази нова политическа формация?

Щабът е до голяма степен готов. Работим изцяло върху националните структури. Имаме изключително добра идеология, която да представим май или юли месец след изборите. Защото сега други хора трябва да представят своите идеологии, т.е. тези, които ходят на избори сега. Така че, след изборите ще го направим.

Интересното е да отбележа,че вече два месеца се борим за име ѝ. От Софийски градски съд ни се отказват всички предложения с абсурди аргументи. Последният аргумент беше, че съкращението на името, което сме предложили, съвпада със съкращението на друга партия, която отдавна не съществува на политическия небосклон. Ние предложихме различно съкращение, което беше възможно, но без да има нито един нормативен акт за тези съкращения, СГС не уважи нашето искане, пренебрегна нашата воля и каза „не”. Ние оставаме все повече с впечатлението, че ни се пречи нарочно.

Това означава ли, че формацията ще участва на местните избори през есента?

Да, за местните избори се готвим и разбира се, за следващите парламентарни избори. Считаме,че няма маловажни избори, но от друга страна си даваме сметка,че явяване на сегашните парламентарни избори щеше да ни бетонира като порената партия, която е готова да ползва чужд мандат, само и само да се включи в оркестъра. Че е поредната партия, която не е готова за избори, но е готова на всичко, за да участва и влезе в Парламента.

Ние искаме да покажем, че правилното отношение е отношение на търпение и на премереност. Това ще рече да си подредиш партията и когато вече можеш да предложиш убедителен разказ на българското общество, тогава да го направиш. Не и преди това.

Какво ще кажете на плевенчани и на хората от област Плевен, които гласуваха за вас и за „Продължаваме промяната”. Какво да правят сега?

Аз не бих искал да влияя на вота в нито една посока. Всеки трябва в деня за размисъл да се вглъби, да се обърне към себе си и да прецени аргументите, които са му дали или не са му дали политическите сили. И тогава да вземе решение дали и за кого ще гласува. Това, което аз мога да кажа е, че никога не съм си позволявал да компрометирам или предавам интересите на плевенчани.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *