Иван Христанов внася сигнал в европрокуратурата за злоупотреби с евросредства чрез животни-фантоми

Иван Христанов. Снимка – интернет.

Иван Христанов, бивш депутат от 15 МИР – Плевен и зам. министър на земеделието, внася сигнал в европейската прокуратура за злоупотреба с европейски субсидии от страна на животновъди и фермери. По този повод го потърсихме за повече информация. Ето какво разказа пред „Плевен прес”:

Г-н Христанов, разбрахме, че внасяте сигнал в европрокуратурата. За какво е този сигнал и защо сега го внасяте ?

Това е сигнал, който работим с колегите от животновъдния сектор. Става въпрос за лица от Кърджали, които включват собственик на животновъдни обекти, ветеринарен лекар, официални лица от държавната администрация, включително и ДФ „Земеделие”, са създали схема при която чрез несъществуващи животни, се източват европейски субсидии. Както от обвързано подпомагане, така и животни , които се използват за заявяване на пасища и въз основа на това получават директни субсидии на площ. Февруари месец аз наредих на БАБХ да започнат масови проверки, за да можем да пресечем този проблем. Бях наясно, че той е много голям, но не мога да казвам поголовието /брой животни, б.а./, защото това ще доведе до санкции от ЕС, а не искам да причинявам това на родината си.

Говорим обаче за много животни – стотици хиляди.

Които са фиктивни …

Точно така. В резултат на тази битка, която започнахме и се разчу, че сме безкомпромисни, всички тези, които притежават фантомни животни се уплашиха. И в Кърджали този „стопанин” на несъществуващи животни, с два превоза от 17 и 26 март, в първия случай с 225 животни – овце, във втория – с  250, ги превозва в съседно населено място, при собственик на друг животновъден обект.

Това, което се случва е, че и двата камиона с овце изчезват. Животните изчезват. И ги водят „изчезнали”. Според нас това е престъпление. И има опит за прикриване на следите за престъпно източване на пари.

Но тези пари са взети. Колко са ?

Честно казано, няма как да направим оценка, защото не знаем колко са заявени и ползвани евросубсидиите за тях. Но ако направим груба оценка, някъде около 90 и 100 000 лева на година.

И от колко време се прави това ?

Това също няма как да знаем. Разследващите органи и европейската прокуратура ще направят това. И да бъде обхванат размера и продължителността на престъплението.

За тези схеми и животни-фантоми се знае отдавна. Когато бяхте зам. министър на земеделието нямахте ли възможност да направите това, което сега правите ?

Аз го правех постоянно. Няма нито един министър или зам.министър в историята на българското еврочленство, който толкова сериозно и радикално да се заеме с разрешаването на проблема. Ако проверите във ВЕтИС /информационна система на БАБХ, б.а./, ще видите, че през първите 6 месеца са отписани над 15 000 животни. Нещо, което никога не е било правено преди това. Смело мога да кажа, че влязох в едно министерство, което се асоциираше с измами и кражби. Като ресорен зам.министър поех и една агенция – БАБХ, която беше станала като рекетьорска бухалка и за 7 месеца и 2 дни работа, аз ги оставих с репутацията на институции, които могат да се борят с престъпността.

Добре, но собствениците на животни-фантоми, които източват милиони, не биха могли да правят това, ако нямат нечия подкрепа. С чия подкрепа стават тези схеми ?

Най-големите измамници директно работят с Министерството. Регионалните измамници – обикновено капитализирайки контактите си с директори на Областни и регионални дирекции на ДФ „Земеделие”, на Областните дирекции по земеделие, на Областните дирекции на БАБХ. Защото всички тези, трябва да участват по един или друг начин, за да може да се реализира схема. БАБХ е органа, който трябва да си затвори очите , за да може някой да поддържа фалшиви животни. После те се заявяват и там взима участие Областната дирекция по земеделие. След което трябва да си затвори очите Областната дирекция на ДФ „Земеделие”. Така че, именно тези 3 институции трябва да проявят институционално безразличие или да опънат чадър, за да може да стане измамата.

Тези институции си имат директори, които си имат имена. В сигнала, който подавате, посочени ли са конкретни имена ?

Посочени са конкретни имена, така че те ще сиги преследват. Както и сигнала, който подадох в европрокуратурата за злоупотреби с държавния поземлен фонд в Силистра. Там в 39 точки подробно посочвам в какви процесуални действия кой извършва престъпления.

А защо в европрокуратурата, а не в българската Главна прокуратура ?

Защото нашата прокуратура не работи. В огромна част от тези случаи тя играе ролята на защитник. По тази причина виждам, че да работя с българската прокуратура е все едно да не направим нищо.Затова съм се концентрирал върху случаи, при които има злоупотреба с европейски средства. Което ми позволява да работя с европейската прокуратура.  И по този начин да изолираме българската.За да постигнем резултати.

По повод откриването в Плевен на 20-то международно пчеларско изложение, председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев, съобщи за тревожен и опасен за пчеларството факт. Преди месец е станало известно, че зърнопроизводителите  ще ползват два забранени препарата за третиране на семената, а това убива пчелите. Пчеларските дружества в страната са направили подписка за забрана на ползването им. Запознат ли сте с проблема и как може да се реши ?

Това е един много сложен казус, който има дълга предистория. До момента тези препарати са обект на незаконен внос, който минава през 3 канала. Така наречените битови опаковки, което означава големи туби от минерална вода и минава с коли през Малко Търново. Другият кана, който е с бидони в камиони и с  цистерни, беше през Капитан Андреево. И третият, който е през порт Бургас, с контейнери. Ние спряхме този внос, като по-специално за Капитан Андреево ни беше подадена информация от службите, че канала се контролира от лице познато под прякора Пашата. Съвместно с други 2 лица наречени Ами и Таки. Но ние успяхме да неутрализираме тези канали за внос. И моментално беше иницииран опит за тяхното узаконяване в България. Очевидно е, че ако 35 % от ползваните в България препарати за растителна защита са незаконен внос и той изведнъж е прекратен, трябва да се намери законно решение.

От кого е направен този опит за узаконяване на незаконния внос, за който говорите ?

От ползвателите, които са зърнопроизводители из цяла България.

Тук е много важно неща, към което съм се стремил като народен представител и зам. министър. Да не бъдат демонизирани зърнопроизводители, пчелари, овощари. Защото тези 3 сектора сега агресивно са насъсквани един срещу друг. И ние не можем да си позволим българското земеделие да води война със себе си. Винаги се опитвам да чуя всички страни.

В този конкретен случай зърнопроизводителите настояват, че за тези 2 препарата има издадени деругации в ЕС, включително на близки до нас държави като Румъния. Но последната ми информация от началото на тази седмица е, че всички тези деругации са изтеглени. И всъщност двата препарата са незаконни за ползване в ЕС.  Т.е. ЕС ги счита за неприемливи на своята територия. Това ще рече, че трябва да се търси друго решение с други препарати.

Ще дойдете ли на откриването на предстоящото пчеларско изложение, за да чуете и видите на място успехите и проблемите  на сектора ?

Да, разбира се. Задължително ще дойда.

Споделете:

Прочетете също

46 точки в дневния ред на сесията на Общински съвет – Плевен

Снимка – ОбС-Плевен. Общински съвет – Плевен, се събира за редовното си заседание в четвъртък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *