Иван Миндиликов и проф. д-р Славчо Томов ще бъдат предложени за почетни граждани реши Комисията по званията

Заседание на Комисията по званията. Снимка – Плевен прес.

Иван Миндиликов и проф. д-р Славчо Томов д.м.н., ще бъдат предложени в следващото заседание на ОбС  з па удостояване със званието „Почетен гражданин“. Това реши Комисията за званията регламентирана в новоприетата Наредба 11. Тя заседава два пъти годишно и е под председателството на Мартин Митев – председател на ОбС. В нея влизат всички членове на ПК по култура, както и председателите на останалите постоянни комисии към ОбС.

На своето заседание членовете на Комисията по званията разгледаха три предложения за номиниране: за Иван Миндиликов – внесено от директора на РИМ Володя Попов, за проф. д-р Радко Радев – внесено от сдружение „Справедливост“ и за проф.д-р Славчо Томов – внесено от Мартин Митев и Георг Спартански.

Пепо Петков попита защо към документите няма писмено съгласие на кандидатите за номинация, които са живи или на техните наследници ако кандидатите са починали, както е изискването по Наредба 11. Председателят на Комисията уточни, че причината за тази липса е внасянето на предложенията преди приемането на Наредба 11, както и че е проведен разговор от ПР-а на общината с дъщерята на Иван Миндиликов, която е дала съгласие. С другите двама кандидати е разговарял председателят на Комисията и те са дали съгласие. Остана открит въпроса защо не се приведе в действие разпореждането на новоприетата Наредба 11 и да се изискат писмените декларации за съгласие до заседанието на ОбС.

Номинацията на Иван Миндиликов премина без обсъждане. Присъстващите 17 членове на Комисията гласуваха „за“ предлагане на ОбС да го удостои със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

При обсъждане на номинацията на проф. д-р Радко Радев, думата взе Диана Данова, която аргументира това предложение с изключителните професионални качества на д-р Радев, както и с неговата лична ангажираност към всеки свой пациент. Друга позиция зае Петя Василева, която подчерта, че няма нищо против личността проф. Радев, но ако трябва да се удостояват с почетно звание плевенските медици за изпълнение на своите професионални задължения, то трябва всички професори в Медицинския университет да го получат. Думите и бяха подкрепени от Пенчо Дреновски, Милчо Илиев, д-р Й. Георгиев, В. Монов. При последвалото гласуване 2 гласа бяха „против“, 1 – „за“ и 14 – „въздържали се“. Кандидатурата на проф. Радев беше отхвърлена.

При обсъждане на кандидатурата на проф. д-р Славчо Томов, председателят на Комисията обърна внимание на членовете, че „разглеждат тази кандидатура не като на лекар, а като ръководител на Медицинския университет“. Изказване направи проф. Тоцев, който заяви, че проф. Томов е име в роботизираната хирургия, член на много международни организации и инициатор за въвеждането на нови специалности в МУ. В последвалото гласуване със 17  гласа „за“ Комисията реши да предложи на ОбС да бъде удостоен проф. Томов със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

След взетите от Комисията решения, те ще бъдат внесени за разглеждане на заседание на ОбС. Крайното решение ще бъде на общинските съветници.

 

 

 

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.