Иван Вълков – директор на Начално училище „Отец Паисий“-Плевен: Дигиталната раница е улеснение за всички страни на образователният процес

20230220 103442
Иван Вълков – директор на Начално училище „Отец Паисий“-Плевен. Снимка – Плевен прес.

Г-н Вълков, какво е „Дигитална раница“?

Благодаря ви, че проявявате интерес към платформа на Министерството на образованието и науката, позната още като „Дигитална раница“.

Разработването на платформата започна през 2018 година.

Това е изключително ефикасно електронно средство, което е предназначено за всички страни в образователно-възпитателният процес. Платформата дава възможност на родители, ученици и учители за водене на един качествен учебен процес. Имахме възможност да работим вече с нея, тъй като по време на пандемията ние използвахме част от ресурсите. Тогава те бяха ограничени, но сега вече се разширяват и се допълват. Платформата „Дигитална раница“ не е предназначена само като средство и възможност за работа при екстремални условия. Всъщност тя е предназначена и за днешните условия и може да се използва активно.

Какви са ползите за учениците от платформата?

Всеки един от учениците има своя така наречен акаунт, който е в системата. С този акаунт той постъпва в първи клас и завършва своето образование. Дори и някой ученик да се премести в друго училище, той може да използва вече създаденият акаунт и по този начин да използва платформата.

Чрез платформата се поддържа непрекъснат контакт с учителите. Контактът с учителя не приключва само в рамките на учебният процес. Това е един многостранен процес.

А каква е ползата за учителите?

За учителите безспорно удобство е, че там са много образователни ресурси. Като дигитални уроци, електронно съдържание на учебниците, които се използват. Самият учител може да разработва електронни уроци. Да ги представя пред своите колеги. По този начин се обменя и опит между учителите.

Каква е ползата от дигиталната раница за самите родители?

В тази платформа се намира и електронният дневник. До електронният дневник имат достъп и родителите.Всеки родител, който влиза в платформата се запознава с цялата информация за своето дете.

Каква точно е идеята от използването на „Дигитална раница“?

Идеята на „Дигиталната раница“ е да улесни всички страни на образователният процес. До колкото знам платформата функционира в над 100 страни в света.

Ние се радваме, че можем да използваме подобна електронна среда. Най-важното може би е, че тя е безплатна. Както за ученици, така и за родители и учители.

Учителите много бързо влязоха в нещата.

Ние ползваме опита си и можем само да надграждаме.  За мен специално е много важно да не се губи социалният контакт. Да не изместим съдържанието, посоката и целите, които имаме като образователна институция в „облака“. Идеята е учениците да общуват заедно в училище и извън него. Както и ние да общуваме с родителите. Връзката с родителите е много важна.

Колко от учениците във вашето училище имат акаунти?

В НУ „Отец Паисий“ има 257 ученици. Всички в училище имат акаунти. Ние подкрепяме както учениците, така и техните родите да работят в тази електронна среда.

По време на пандемията, ние участвахме методически с разработването на уроци, които предоставяхме в електронната библиотека. Тогава електронната библиотека беше на разположение на всички учители. Още тогава  разработихме виртуална класна стая, такава каквато и сега платформата предлага.

Радваме се, че сега нещата придобиват един завършен вид.

Има ли разлика между „Електронният дневник“ и „Дигиталната раница“?

Електронният дневник е част от платформата „Дигитална раница“.

Когато детето отсъства, то не губи знанията си.

Всяко училище може да използва платформата“, добавя директорът Иван Вълков. В разговора за  дигиталната раница се включи и

Радка Топалска, главен учител в НУ „Отец Паисий“-Плевен. Тя преподава  компютърно моделиране. Ето какво сподели:

331742724 2769107169899142 2406884051656037381 n
Радка Топалска – Снимка Плевен прес

„По време на обучението от разстояние, ние работихме в електронна среда в Microsoft Teams.Там използвахме тези акаунти, с които децата влизаха в Microsoft Teams и сега влизат в „Дигиталната раница“. Абсолютно всички ученици и учители имат тези акаунти. Фактически там използвахме част от тези ресурси, които са тук. Може би разработчиците на „Дигиталната раница“ видяха по време на пандемията необходимостта наистина на едно място да се събере всичко.

Тук всичко е обособено на едно място. Аз лично при влизането в Дигиталната раница първо виждам седмичното разписание и програмата. Ако имам отсъстващо дете, с тази платформа мога да работя синхронно с него. Съответно след това домашното, което качват там е достъпно за детето и за родителите.

Другото, което е интересно е, че  по този начин добиват много по-лесно ключовата дигитална компетентност. Децата добиват големи умения и знания да работят с дигитални устройства. Дигиталните умения са изключително важни.

Чрез платформата, ние като учители, се запознаваме и с учебниците на другите издателства.

Дигиталната раница е изключително полезна за нас учителите, както и за родителите, и учениците.

В същото време, по този начин и родителите добиват дигитални компетентности. Те виждат как децата им се справят с учебния процес. Чрез платформата учителите имат възможност да зададат няколко критерия при даването на домашна работа. Ние трябва да използваме ресурсите на дигитализацията. А родителите приемат тази новост с положителни нагласи“, сподели своите впечатления и опит Радка Топалска.

Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Един коментар

  1. И.Иванов

    Какви са тези измислици.Това е най-изостаналото училище.Нищо не се е променило,всичко е от времето на соца.физическата среда е грозна,децата ползват едни гардеробчета в ужасно състояние и то по две. Училищния двор е с напълно разрушшена асфалтова настилка,няма спортни съоръжения,кал ,прах и мръсотия.иновативно му е само табелата на това училище!! Учат на две смени.Какво изпълнява този директор от закона за учищно образование наредба 24.призовавам медиите да отидат и да видят средата,а не да му публикуват измислиците.със всяка година броя на паралелките пада,защото училището е непривлекателно!ЗА това да се замисли този директор!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *