Зърнопроизводители от плевенско: Искаме спиране на безмитния внос на земеделска продукция от Украйна

З 1
Снимка – Плевен прес.

Както „Плевен прес” информира, на 29-ти март зърнопроизводители от област Плевен излязоха на протест срещу безмитния внос на земеделска продукция от Украйна. С трактори и други земеделски машини всички 20 организации, които са членове на НАЗ /Национална асоциация на зърнопроизводителите/, са на протеста. Част от тях са на двата пропускателни пункта във Видин и Русе.

Плевенската асоциация на зърнопроизводителите протестира край село Ясен /на уширението на пътя за София/. Зърнопроизводители от всички общини в плевенска област са потвърдили участие, но някои не са допуснати от МВР до мястото на протеста. Това каза за „Плевен прес” Георги Милев,  председател на Националната асоциация на земеделските арендатори от Плевен и зам. председател на НАЗ. И добави:

„Днес протестираме с искане България да гласува срещу регламент 2222870 на ЕК, който е предложен за удължаване с още 1 година на безмитен внос на земеделска продукция от Украйна.

Оказа се почти фатална за зърнопроизводството тази година, която мина с този регламент. И не само за зърнопроизводството, но и за сектора на земеделския бранш. Масовото навлизане на стоки с ниска себестойност на българския пазар, не отговарящи на европейски изисквания ,  в т.ч. на слънчоглед, зърно, сухо мляко, яйца, олио, се оказа фатално за целия земеделски бранш. Затова излизаме да протестираме. Искаме България да гласува против този регламент.

В нашия сектор загубите са най-вече в слънчогледа. Ако миналата година сме имали 200 хил.тона внос от Украйна, то тази година с 1 млн. и 200 хил.т. Не можахме да си реализираме продукцията и разликата в цената на това, което можехме да продадем ако нямаше украински слънчоглед и сега, е около 500 лв.на тон. При милион и 600 хиляди тона може да сметнете, че това са около 800 млн.лв. загуба.

 Тази загуба няма кой да ни я върне. Пари не искаме от никого, още по-малко от България. Защото сме българи и знаем, че има хора в доста по-голяма нужда от нас, но  задължително сектора трябва да бъде договарян по нормален начин”.

Протестът е мирен и ще продължи 3 дни, до петък 31-ви март включително. Искането на зърнопроизводителите е изпратено до президента Радев, министър-председателят Гълъб Донев и министърът на земеделието Явор Гечев. Ако не се изпълни въпросното искане от НАЗ ще предприемат по-драстични действия, като на този етап не се уточнява какви. Протестите са двучасови – от 10:00 до 12:00 ч. през трите дни.

Движението на автомобили по маршрута Плевен-София-Плевен няма да бъде спирано. Протестът край плевенското село Ясен  на зърнопроизводителите, се охранява от органите на реда.

З 5
Георги Милев. Снимка – Плевен прес.
З 8
З 9
З 4
З 6
З 7
зз
зззз

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

437541863 740349108083560 1889949255045264289 n

Картини, бродерии и мозайки от раковини показват в Кнежа, съвместно с посолството на Северна Корея

Корейски картини, бродерии и мозайки от раковини показва в Кнежа, съвместно с посолството на Северна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *