Начало | Общество | Знамето е идеал, а не парче плат !

Знамето е идеал, а не парче плат !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Трети март във всички български градове с тържествени ритуали бе издигнат националният ни флаг като символ на българската държавност. Едновременно с това търговци го продаваха по централните улици в различни размери и цени. Хора от различни възрасти го бяха сложили на гърбовете си, други заметнали като шал, трети сложили го  през рамо като лента. А на 4-ти март в някои контейнери се виждаха смачкани знаменца.

Всичко това буди основателния въпрос „Как да се използва националното знаме“ ?

Няма да се спираме на факта, че се продаваха и знамена с герба върху тях. Нещо, което е недопустимо според  „Закон за националното знаме и държавния печат на Република България“ и е хералдическа грешка, защото се наслагват два равнопоставени символа. В закона липсват специално разписани правила за мястото и начина на ползване на трикольора извън официалните държавни институции.

Но липсата на подробно разписани правила  не означава, че всякакви действия със знамето са допустими. Тази липса отразява мнението на държавата, че гражданите са достатъчно достойни и самосъзнателни и ще спазват общоприетите традиции и обичаи.

Една от тях е светостта на българското знаме. То е икона. Икона на българската свобода и битките за нея, свещен символ на саможертвата на поколения българи, символ на достойнството, идеалите и ценностите на всички българи.

Отношението към знамето е отношение към тези неща ! Ето защо е неприемливо да се развява по гърбове и вратове. Неприемливо е знамето да се използва като заместител на шалове, наметала, покривки, кърпи за лице. Неприемливо е да е мръсно, скъсано, намачкано, завързано на възли и панделки. Неприемливо е да се използва за дрехи какъвто случай имаше с фолк певица преди години. Безсмислено е и състезанието с ушиване на най-дълго знаме.

Знамето е боядисано парче плат. То не прави човека, който го държи достоен гражданин. Достойните граждани създават идеала, който това знаме символизира.

Много „горди българи“ със знамена имаше по Трети март. Колко от тях обаче биха дали живота си за идеала, който българското знаме олицетворява ? И за да не бъдем максималисти – поне сигурността на парчето хляб, станало новото робство за днешните българи…

 

 

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *