Златна купа от о. Персин е в община Белене

КУПА
Реплика на Златната купа от о. Персин. Снимка – пресцентър община Белене.

Община Белене  представя реплика на изключително рядката находка – Златна купа, открита на о. Персин през 80-те години на миналия век.

Купата принадлежи към т. нар. “букел-чаши”, известни и от други находки в България. Тяхното разпространение в тракийските земи продължава до VIII в. пр. Хр. Според някои археолози, купата е доказателство за укриването на Филип II Македонски на територията на о. Персин, след като е завладял тракийските земи в района. Тези златни съдове са поръчвани от местни владетели като инсигнии на властта / символи на власт – корона, скиптър, жезъл, ритуален съд/. Разбира се, те се използват и при някои религиозни ритуали.

Оригинала на купата се намира в РИМ Плевен. Купата е участвала в многобройни изложби на тракийското изкуство в десетки страни по света.

Изкована е от тънък златен лист, тежи 77,4 грама- тялото на съда е с форма на полусфера. В най-широката част е украсена е с 12 букела / издатини/равномерно разположени по цялата ширина на съда.

Всеки, желаещ да се докосне до тази безценна част от историята на нашия град, може да го направи свободно в сградата на Община Белене, етаж 2.,

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *