Земеделците от плевенско четвърти ден протестират

П 4

Четвърти ден земеделски производители, фермери и техника са на протест край Горни Дъбник, където се дсъбира най-голям брой протестиращи. Голяма част от тях са членове на Българска аграрна камара, която е организатор на протеста. Има членове и на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/, както и на други браншови организации.

Днес протестът ще бъде удължен с още 1 час – от 10:00 до 15:00 часа. Пътят Плевен-София ще бъде блокиран. Ще се пропускат автомобили на Бърза помощ, Пожарна и МВР. За разлика от вчера, 8-ми февруари четвъртък, днес фермерите не са изкарали селскостопански животни на пътя.1000 земеделци, фермери и техника блокираха пътя Плевен-София /обновена/. Но ще протестират докато не бъдат приети исканията им, за които също писахме: Земеделците от област Плевен ще протестират до приемане на исканията им. Протестиращите земеделци край Горни Дъбник нямат политически искания. Настояват за защита на българското земеделие във всичките му сектори.

Днес, 9-ти февруари отново ще има срещи в МЗГХ с представители на протестиращите, тъй като до подписване на Меморандум не се стигна. Една от причините посочва председателят на БАК Костадин Костадинов: ” “Г-н Денков държи на това, че не може да подпомага хора, които са в добро състояние. По регламент не трябва да сме в затруднено положение и трябва да покажем доходи. В същото време се изисква да докажем загуба. Това е положението, обяснявахме го пет пъти”. Председателят на НАЗ Симеон Караколев заяви пред медиите на 8-ми февруари: “Настояваме кризисната помощ да бъде изплатена до края на март или най-късно в първите дни на април. Средствата да бъдат преведени на целия селскостопански сектор, в това число и зърнопроизводството”..

Венци Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители, каза пред медията ни, че протести няма да има през почивните дни в събота и неделя. Но земеделската техника, която е изкарана, ще остане по места. Осигурена е и охраната ѝ. Ако в петъчния ден не се стигне до споразумение с правителството, протестите ще продължат и през следващата седмица.

П 1 1

П 2 1

П 3 1

П 7

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *