Земеделците от област Плевен ще протестират до приемане на исканията им

ТРАКТОРИ

На 6-ти февруари в област Плевен земеделци от всички сектори се вдигнаха на протест. Той е организиран от Българска аграрна камара. На 5 места в област Плевен земеделци и земеделска техника блокираха от 10:00 до 12:00 часа основни пътни артерии водещи към Плевен, Ловеч, София, Русе, Варна.

5-те зони за протест в област Плевен са: Горни Дъбник, село Брестовец, Долни Луковит, разклона Пордим-Славяново и ферибота при Никопол. На всички тези места земеделците от област Плевен организираха протест.

Над 200 протестиращи и около 40 земеделски машини блокираха в 10:00 ч. пътя Плевен-София край Горни Дъбник. В резултат на това, се образува 6-километрова колона от тирове и леки автомобили, които търпеливо изчакваха края на протеста. Полиция осигуряваше охраната на място.

Протестиращите плевенски земеделци не искат оставката на министър Вътев. В исканията им няма политически мотиви. Ето какво заявиха те пред репортер на „Плевен прес“:

ГАЛЯ 2

Галина Мирчева, собственик на овцеферма в с. Петърница и управител на Сдружение „Плевенско мляко“: „Единствената ни цел е да оцелеем в България като производители на българска храна. Държавата да ни защити. В момента фермерите един по един фалират. Затова искаме няколко неща:

  • същите ставки по украинската помощ като миналата година, защото в момента няма предвидени такива,
  •  искаме обработваема земя от ДПФ /държавен поземлен фонд, б.а./ да се дава приоритетно и само на животновъди,
  • едновременно разпределяне на пасищата от ДПФ и ОПФ /общински поземлен фонд, б.а./ и приоритет на местните животновъди при разпределение на пасищата,
  • искаме законов срок от 30 дни за плащане на млякото и месото от изкупвачите. В момента много от нас не са си получили парите от миналата година.

Искаме работеща защитна политика с ясни закони, подкрепящи и дългосрочно развиващи отрасъл “Земеделие”. Искаме възможност да работим в едни адекватни и нормални  условия. Искаме комплексни решения на дългогодишните проблеми, убиващи родното производство.  Да произвеждаме българска храна за нашите деца.

Това е фермерски протест отстояващ труда ни. Днес искаме справедливост, за да ни има и утре“, убедително заяви Галина Мирчева.

ЕРИК

Ерик Борисов, животновъд от с. Ясен, който гледа 120 овце от автохтонната породата „черноглава плевенска овца“: „Освен тези проблеми, които колежката каза, има още много други. Такъв е проблема с пасищата. Те по принцип са или от държавния, или от общинския поземлен фонд. В момента така е устроен закона, че тези пасища се дават само на виртуални животновъди. Хора, които реално нямат животни, но по документи имат. И по този начин си осигуряват субсидиите. Така за нас нищо не остава. Аз самият съм ощетен от това нещо. Затова ще протестираме докато закона за земите не се промени“.

ГАБРОВСКИ 2

Димитър Габровски, земеделски производител на зеленчуци, зърно, плодове: „Тук сме, за да съхраним българското земеделие. За да оцелеем. За да ни има и българският народ да яде българска храна. Защото още един такъв сезон и мен няма да ме има, както и други мои колеги. Няма да ни има защото няма да имаме пари за обслужване на кредитите и изобщо да съществуваме. В момента от основните зърнени култури никой от нас, които сме в област Плевен, не е излязъл на печалба. Разходите са по-големи от приходите. А приходите са по-малки, защото цената се срина на европейско ниво. А защо се срина на европейско ниво? Защото такава е политиката на ЕС. А защо е такава неговата политика – да кажат политиците“.

Всички участници в протеста единодушно заявяват, че всеки ден ще протестират, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Като всеки ден времетраенето на протеста ще се увеличава с 1 час.

ОБЩА 2

ТРАКТОРИ 2

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *