Зелените сертификати – от понеделник, 25-ти октомври

Снимка – интернет

Днес, 21-ви октомври, служебният министър д-р Стойчо Кацаров даде брифинг в МЗ. Пред журналисти той заяви:

„Мерките, които обявих, се прилагат за първи път в страната. Разбирам, че има въпроси какво трябва да се прави, в контакт сме с браншовете, които са засегнати и се стремим да решаваме проблеми“.

Министър Кацаров съобщи, че се дава гратисен период за бизнесите до понеделник, 25-ти октомври, да извършат процедурите по получаването на зелените паспорти. Ако в този период има проверки, ще се издават само предписания. Но от понеделник ще се налагат и санкции.

Ако работодател реши да осъществи филтър в рамките на фирмата си, за да е сигурен, че сред персонала няма заразени, той ще може да се възползва от безплатните антигенни тестове, които осигуряват РЗИ. Резултатите от тези тестове обаче не могат да служат за издаване на сертификати, защото пробата не е изследвана в сертифицирана лаборатория.

Кацаров уточни, че лабораториите, на които ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове от РЗИ ще сключват договор, с който ще се обвържат с фиксирана цена за пробовземане.Цената още не договорена, но това ще бъде решено до края на деня, увери министърът.

Зеленият сертификат за преболедуване се удължава за 1 година, като документ ще се издава още при първа доза ваксина. Хората, на които шестмесечният период вече е изтекъл, също ще могат да получат сертификат за месеците, които има остават до навършването на една година.

Разбра се още, че промяна има и в сертификата за ваксинация. Той ще може да се издава два дни след поставяне на еднодозова ваксина или първа доза от двудозова ваксина.

Додни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

 Трябва да се знае, че този вид сертификати са за вътрешно ползване, тъй като не отговарят на условията на Европейската комисия за цифров сертификат. Затова „Информационно обслужване“ ще ги издава с друг идентификационен код. Това уточни заместник министъра на здравеопазването – Златанов.

Ето какво уточняват наши читатели за безподобната ситуация в момента:

Viktoria Marinova

Даваха по новините българка, която е чакала днес на опашка да вземе сертификат и не са ѝ дали, понеже се е ваксинирала в Лондон през лятото, а не в България. Толкова са неадекватни и не знаят, че това е европейски сертификат, а не български, и в него изрично е посочено, че се издава на всички граждани, дори на тези извън ЕС, които са ваксинирани с одобрените в ЕС ваксини.

Пламен Борисов

Viktoriya Marinova Малоумна бюрокрация – с две думи цялата ситуация…

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *