Зелените паспорти – здравен фашизъм или грижа за здравето ?

Снимка – интернет.

Още през м. август служебният тогава министър Кирил Петков, казва пред БНР: „Трябва да има ускорена ваксинация в администрацията и бизнесите, работещи с хора”. Пак през август същият Кирил Петков заявява пред вестник „Труд“: „Пенсионерите да получават по 50 лв. за лекарства, ако се ваксинират.

Отново през август, Соломон Паси пуска пост /на антглийски/ във фейсбук страницата си, който гласи: „Ваксините трябва да са задължителни както предпазните колани в автомобилите, а антиваксърството да бъде криминализирано”.

Снимка – фейсбук.

Всичко това става през лятото, когато на публиката не ѝ е до ваксини и паспорти. Време е за почивки, а информациите за заболели от Ковид в страната, не будят тревога.

Но на 8-ми октомври т.г. служебният министър д-р Стойчо Кацаров съобщава пред bTV: „: „Здравното министерство обмисля въвеждането на изискване за представяне на зелен сертификат при влизане в ресторанти, кафенета и барове.

Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест”.

„Посоката, в която трябва да се върви” според служебният министър д-р Кацаров е „равнис” по Европа. Защото знайно е, че тя ще дава пари за справяне с Ковид кризата, само при определени показатели за брой ваксинирани в съответната държава.

Това обаче не попречи на полския президент Анджей Дуда да се обяви против задължителната ваксинация срещу Ковид. През август месец БТА предава неговите думи: „Категорично съм против задължителната ваксинация,. Това ще предизвика социални вълнения. Ваксинацията е въпрос на отговорност и всеки е длъжен лично да носи тази отговорност, подчерта президентът”.

Българският президент до този момент не е дал каквото и да е изявление по проблема със зелените паспорти. В същото време Ройтерс предава, че Финландия, Швеция и Дания спират прилагането на ваксината срещу коронавирус на „Модерна“ при мъжете под 30-годишна възраст. Причината – има данни за увеличаване на случаите на миокардит и перикардит сред тийнейджъри и пълнолетни младежи, които са били ваксинирани с „Модерна”. Макар и малко на брой, шведската Агенция за обществено здраве  цитирана от Ройтерс, съобщава, че „Връзката е особено ясна, когато става въпрос за ваксината „Спайквакс“ на „Модерна“, особено след втората доза”.

Агенцията за обществено здравеопазване на Швеция обяви, че препоръчва вместо „Спайквакс“ да се използва ваксината „Комирнати“ на „Пфайзер/Бионтех“. Хора родени от 1991 г. нататък, които са получили първа доза от „Модерна“ (около 81 хиляди души), няма да бъдат ваксинирани с втора доза от същия препарат.

В област Плевен по данни на РЗИ са поставени 190 дози „Комирнати” на 7-ми октомври. В същия ден ваксинираните с „Модерна” са 37, с Янсен – 45. С „АстраЗеника” – 0.

Да припомним, че Европейският съюз има четири разрешени ваксини срещу COVID-19: на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson. Както и това, че от 27 страни – членки на ЕС, 13 /в това число и България/, гласуват още през лятото, въвеждане на задължителни зелени паспорти.

Всичко това става при липса на доказан резултат от прилагането на ваксините срещу заразяване с Ковид. Единствено за по-леко прекарване на болестта. При липса на необходимия срок за тестване  ефективността на всяка една ваксина. При отказа на производителите на ваксини да поемат отговорност за евентуални нежелани последици след поставяне на тяхна ваксина. При информации за нежелани странични ефекти след ваксиниране.

След изявлението на д-р Кацаров от 8-ми октомври, за „посоката, в която трябва да се върви”, т.е. задължителни зелени паспорти за влизане в „ресторанти, кафенета, барове”, обществена реакция няма. Освен протест на ресторантьорите, които се кротнаха щом разбраха, че бизнесът им ще върви, макар и със зелени паспорти.

Французите се вдигнаха на бой дори с полицията срещу подобна мярка. У нас се появиха спорадични възмущения във фейсбук. Стела Банкова, бивш плевенски депутат написа: „Това правителство е на път да въведе жълтата звезда, маскирана като зелен сертификат. Жалки слуги на Дълбоката държава и престъпни изпълнители на зануляването ! И имате наглостта да се явявате на избори ?!”

Според апологетите на зелените паспорти, по време на пандемия защитата на други хора има предимство пред собствените ни права. Щеше да е вярно ако ситуацията с тази пандемия е изчистила всички съмнения за обвързването на здравния проблем с бизнес и политика. При това не само на европейско, но и на световно ниво. При доказателства, че няма глобален замисъл за всичко свързано с Ковид. При единомислие на научни и здравни среди в Европа и света.

Защо трябва да бъдем задължени да приемаме сляпо тази мярка, дори ако не са приключили подходящи проучвания за безопасност при ваксините, които не са ваксини, а премаркирани генни терапии ?

Коя е гаранцията, че притежаването на подобен зелен сертификат няма да бъде условие за намиране на работа, достъп до магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, държавни учреждения ? Подобни информации вече идват от Израел.

Нали основната цел на ваксинацията е „лична защита”, твърдят нейните защитници. Би трябвало щом си ваксиниран, да си защитен. Защо трябва всички останали хора да доказват, че са ваксинирани ? Ваксините не са „за да защитим другите“, а да се предпазим.

Един зелен паспорт ще спре ли разпространението на заразата ? Не и ставащото в Израел го доказва. Там при 80 % ваксинирано население, което би трябвало да е здраво при това положение, въвеждат зелените паспорти, за да отварят различни дейности: ресторанти, хотели, клубове, зали.

Така започва делението на ваксинирани и неваксинирани хора. Като последните могат да се окажат втора категория хора, без достъп до определени места. Което си е жив ваксинационен апартейд.

А какво да правят онези граждани, които по здравословни причини не трябва да се ваксинират ? И на които лекарите са препоръчали да избягват ваксинацията ? Никой нищо не казва !

В момента световните лидери обмислят как да  официализират разделението на ваксинирани и неваксинираи граждани, пише Politico. Европейското издание припомня, че ЕС подготвя предложение за т.нар. „дигитални зелени сертификати“.

Но и те не спират разпространението на вируса. Тогава ?

Разпространението може да спре, като поддържаме хората в добро здраве, казват медици. Но и това не става, особено в България, която е с най-болно население.

На същото това население  правото на избор, в това число изборът дали да се ваксинираш или не,  ще бъде отнето при задължителни зелени паспорти.

В края сме на 2021 година, а краят на пандемията не се вижда. Идва зима, идват и нови варианти на вируса, а ваксините губят своята ефективност по-бързо от очакваното. Тогава ?

Тогава най-лесно е да кажеш, че „посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни”. Защото или нямаш капацитет да анализираш ставащото в света и в собствената ти държава, или нямаш куража да се „опънеш” на Европа. Да защитиш здравето на народа си, като се откажеш от парите, които тя ти дава, но ако изпълняваш нарежданията. Орбан го направи.

Но тук идват избори и както някои политици обичат да казват „държавната лодка не трябва много да се клати, за да не потънем всички”.

Само че, ние вече сме потънали щом живеем единствено  с казаното от телевизорите и предизборните мантри. И май си заслужаваме този живот.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *