Начало | Новини | За пръв път – разпределена по критерии читалищна субсидия

За пръв път – разпределена по критерии читалищна субсидия

Снимка – Плевенпрес.

Става дума за 15 000 лв., които Общинският съвет със свое решение № 833/25.01.2018 год. предоставя на читалищата от бюджета на община Плевен. Благодарение на отдел „Култура“ тази година читалищата приеха предложените критерии, по които да става разпределението на субсидията. Тези критерии внасят обективност и стимул за бъдеща читалищна дейност.

Съгласно чл.23, ал.1 от ЗНЧ комисия в състав с представител на всяко читалище разпределя субсидията. Със заповед на кмета е назначена комисия от 35 читалища. 36-тото читалище не може да участва преди да е изтекла 1 година от регистрацията му в МК, а тя изтича през декември. Читалищата 2 седмици преди заседанието на комисията са подавали заявления с описание на дейността, за която искат подкрепа и подробна план-сметка за какво ще се ползват парите. 25 читалища са заявили средства, като комисията е одобрила за финансиране 24 предложения.

Всички читалища са удовлетворени от разпределението на средствата, тъй като се извършени по Вътрешни правила, с които са запознати 2 седмици преди заседанието на комисията. Средствата ще се използват за подготовка и участие в 3 /три/ международни музикални фестивала, множество национални и регионални фолклорни фестивали, събори, надпявания и т.н.

Читалището в с. Тодорово със субсидията ще издаде “История на читалището” по случай 90 г. от създаването му. Читалищата, които нямат участия или фолклорни групи са получили по 400 лв. за закупуване на книги. Максималната субсидия е до 1000 лв. Предстои подписване на договорите и превеждане на парите.

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Един коментар

  1. Читалищата трябва да са единни и да решават всички въпроси, които ги касаят! А не разни културтрегери, дето им е тъмно под каскета, да се разпореждат и да се изживяват като пазванти и кокорбашии! Чашата на търпението преля!Законът е над всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *