Начало | Здравеопазване | За ползите от коронавирусът, кърлежите и даровете на лятото разказва личният лекар на две плевенски селища

За ползите от коронавирусът, кърлежите и даровете на лятото разказва личният лекар на две плевенски селища

Д-р Даниел Негров, личен лекар . Снимка – личен архив.

Д-р Даниел Негров е личен лекар с пациенти в две населени места: град Тръстеник и село Ореховица. Негова грижа е здравето на 1700 жители от двете селища. От 25 години наблюдава техните сезонни, хронични и акутни заболявания /остри, които протичат от 2 до 7 дни, като възпалителни процеси, инфекциозни болести и др., – б.а./

В коронавируса, с който искаме или не – трябва да се съобразяваме, д-р Негров открива и ползи. „Хората се научиха да си мият ръцете, да внимават какво пипат, а след това  къде докосват лицето си. Това  е изключително постижение. Имам пациенти, за които  хигиената никога не е била приоритет. Като резултат от миенето на ръцете, стомашно чревните инфекции са сведени до нула. Рязко намаляха респираторните болести. Тази година нямахме втора грипна вълна. Изчезна опашката от сополиви деца и ученици, които се тълпяха пред кабинета ми. Има хора, които обичат да ходят на лекар. За най-малкото неразположение те търсят мнението ми. Но през тези няколко месеца и те  намаляха. Не мога да не отчета, че стоенето в къщи, липсата на ежедневното напрежение свързано с работата, повлияха положително и в състоянието на хронично болните.

Две са причините за тези странични ефекти – природния страх, който съхранява живота и благодарение на който оцеляваме. И здравия разум, който ни кара да изпълняваме препоръките на специалистите. Сред моите пациенти няма заразени от Корона вирус. В Тръстеник има няколко случая при други колеги, но това са хора от клъстърите в печално известните плевенски фирми”.

Сега обаче, д-р Негров има други притеснения. Това са обраслите с треви и храсталаци поляни и улици в Тръстеник. „Тъжно ми става като гледам в какво се превръщат хубавите ни улици щом започне сезона на тревите. Не е само неудобството да вървиш през висока трева по тротоара. Има и опасности, които не бива да пренебрегваме. В тревата се развъждат комари, кърлежи и змии. И срещата с тях води към кабинета на лекаря.  Не можем да обвиним гражданите, че не поддържат тротоарите пред дворовете си. В повечето случаи там живеят самотни възрастни хора, като самите те се нуждаят от помощ. Аз вярвам, че кметството ще се справи с това предизвикателство”.

Ако обраслите с треволяци улици и поляни на Тръстеник създават неудобство и грижи на жителите му, то кабинетът на д-р Негров предлага спокойна и уютна атмосфера. В чакалнята винаги звучи тиха музика. По стените са подредени художествени фотографии на природни красоти – изгреви и залези, които самият той е снимал. Винаги посреща с топла усмивка всеки пациент. Познава здравето му, интересите му, фамилната обремененост, предизвикателствата, пред които е изправен.   Най-важното –  дава точния съвет и надеждата, от която всеки има нужда.

А за лятото съветва: „Бих препоръчал на своите пациенти винаги да изпълняват съветите на лекарите – безупречна лична хигиена, често миене на ръцете, консумиране на храна и вода само  с проверен произход. Ползване на предпазни средства против ухапвания от комари, кърлежи и змии. И търсене на лекарска помощ при нужда. Лятото е прекрасен сезон – трябва да ползваме разумно благата му”.

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

3 коментара

  1. Гергана

    Проблемът с кърлежите и змиите наистина е голям.Влажността и топлото време предразполагат наличието на много комари,които могат да причинят неудобство на всички хора.Тревните площи е редно да се поддържат добре окосени и поддържани.Силно се надявам кметът на гр.Тръстеник в най-скоро време да предприеме мерки за разрешването на този проблем!

  2. Гергана

    Надявам се.че ще има повече доктори като д-р Негров,които са така отдадени на професията си и обръщат такова голямо внимание не сам на по-младите пациенти,но и на по-възрастните.

  3. Цветанка

    Хубаво е,да четем по-често за такива лекари. Всъщност една от хубавите последици от епидемията беше,че погледнахме от друг ъгъл нашите лекари,че си дадохме сметка колко необходими са те и колко трябва да ги пазим. Респект и уважение към д-р Негров! А ако можеше и за кмета да кажем същото щяхме да сме много щастливи. Не знам защо е толкова трудно да се поддържат улиците и тротоарите, а за гробищния парк да не говорим.Не можем да посетим гробовете на тези,които са ни дали живот.Нали е казано,че по отношението към мъртвите съдим за живота на живите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *