Начало | Култура | За паметниците и кръстовете в Плевен

За паметниците и кръстовете в Плевен

Плевен – гаров площад. Снимка – интернет.

По повод предстоящото откриване на паметник на ген. Владимир Вазов и нестихващата дискусия за начина, по който се процедира при поставянето на паметници, публикуваме мнението на журналистката Татяна Любенова, споделено във фейсбук. Правим го по две причини – присъединяваме се към казаното от нея и по-важното – ПОДМЯНАТА, която тихо и подмолно се извършва в страната ни. По тази тема “Плевен прес” ще даде трибуна на всеки съгласен или несъгласен с това страшно явление.

Въпросът, принципният, е не да се слага един паметник на мястото на друг. А да оставим историята на мира и да правим нещо друго, ново. Един прост пример ще дам, защото тая история с подмените не е само при паметниците.

В театъра се игра една пиеса “ЧайкаТА” , забележи – ПО Чехов. Това нямаше нищо общо с “Чайка” на Чехов. Наричат го нов прочит. Айде, холан, като сте некадърни да напишете “Чайка” на Чехов, защо тогава я резилите? Направете си своя драма и не пипайте класика! Нов прочит – на приказките на Андерсен, на песни и музика, така наречените кавъри, за мен са си направо кражби и преиначаване. Вярно, че някой път се получават по-добре, но ….- някой път. Става въпрос за процес и за принцип, не за това къде ще сложим един или друг паметник и дали ще разрушим нещо , та да сложим на негово място друго. И като го правим, поне да го направим както трябва.

Много ли е хубаво това в градинката пред гарата, където беше паметника на Ленин. Хайде, махнали го, махнали, така трябва, не му е мястото там. Обаче – там ли е мястото на оня черен кръст, дето са го сложили , със залепен на него лист с имената на пострадали от тъпия комунизъм, дето даже не е съществувал в реални граници ? Когато хората слизат на гарата и тръгват към града, трябва да виждат една цветна градина, един работещ и пеещ фонтан, светлина и никакви паметници и кръстове – това трябва.

Виждане за интериора на града ни трябва, ама не лаишко виждане!

Бургас – гаров площад. Снимка – интернет.
Кюстендил – гаров площад. Снимка – интернет.

Прочетете също

Пазарът на гласове е открит. Ще участвате ли ?

Ще приемете ли пари, за да подкрепите дадена партия на предстоящите избори ? Този въпрос …

Един коментар

  1. просто едно мнение

    и аз не мисля, че е най-удачно първото впечетление, което прави града на пристигналия в Плевен, да е произволно израстнал храсталак и трагична плоча с жертвите на каквото и да е. Донякъде е логично точно паметника на Ленин да се превърне в стена на плача на жертвите на прокарания от него режим, НО не бива да се забравя, че изначалната функция на този паметник е била да каже ” Плевен град на комунизма”. Сега посланието става ” Плевен жертва на комунизма”. И тук съм с две ръце да се промени нещо в градинката пред гарата, което да е на ниво отвът биполярното – да бъда или да не бъда …. комунист. Там има нужда от нещо ново, което да показва истинската същност на града, надрастнал зрелия социализм или както там са го наричали и последвалия постсоциализм.
    Може би тук идва ролята на гражданското общество, в което хората да са проактивни, да заявят какво искат за градската среда, в която живеят и да изискат от хората, на които гласувахме доверие да търсят пътя към реализиране на исканията на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *