Последни новини
Начало | Новини | За новият партньор на Плевен и плевенчаните – гурбетчии

За новият партньор на Плевен и плевенчаните – гурбетчии

Град Гандия. Снимка – интернет.

Новият партньор на Плевен ще бъде испанският град Гандия. Намира се на брега на Средиземно море и на 65 км от Валенсия. Наричат го „столичната седянка“ заради богатите испанци от Мадрид, които идват тук през почивните дни. С жители малко над 74 хиляди, градчето е тихо, удобно, с мек климат, лек морски бриз и въздух напоен с аромата на цитрусови плодове, които растат в изобилие в покрайнините на града.

Плажовете на Гандия се считат за най-широките във Валенсия. Един от най-известните

– Playa de Gandia се простира на шест километра по дължина. Всички плажове предлагат идеални условия за любителите на сърф, подводно плуване и ветроходство. За начинаещите има школи по гмуркане и уиндсърф.

Гандия е град – курорт с богато минало. Тук са родени много представители на фамилия Борджия. Запазен е родовият им замък, където днес се откриват многобройни изложби. В близост до замъка е катедралата „Света Клара“ и параклиса на Света Ана. Тези храмове са построени с пари на фамилия Борджия  и подарени от тях на тогавашната общинска управа.

Първоначално Гандия е бил град на фермери и рибари, но доста бързо са били изтласкани от крайбрежието му. През 60-те години започва усилено изграждане на хотели, ресторанти и обекти на туристическата инфраструктура. Към края на 20-ти век Гандия придобива статут на модерен град – курорт, където идват туристи от различни краища на света.

Българската общност в Гандия наброява около 5000 души, като повече от половината са от Плевен. Работят предимно като берачи на портокали и лимони, както и гледане на възрастни хора и почистване на домове. Сънародниците ни имат бегла представа за ситуацията в страната и се информират за ставащото от роднини в България или телевизионни канали.

Плевенчанката Нора Колева и съпругът ѝ Петър са емигрирали преди 15 години в Гандия. Тя е пенсионирана по болест, а съпругът ѝ е шофьор на камион. Имат жилища и в двете държави.  Нора се е връщала за последно преди 5 г., имала да решава важни лични проблеми, разказва плевенчанката пред в-к „Стандарт“.  Кризата кара мнозина емигранти в Испания да се замислят за връщане в България. Семейството на Нора – също. В Гандия вече почти не може да се намери работа, споделя тя. Отварят се сезонни работни места, защото градчето е курортно. Другата възможност за труд е бране на портокали в близките плантации.

Колко и до каква степен двустранният договор за партньорство между Плевен и Гандия ще помогне на сънародниците ни там и техните близки тук – предстои да се разбере. Очакванията им обаче не са големи, споделят повечето от тях.

В Гандия е базирана и Асоциация на българите „Мадара“ /Asociacion de los bulgaros en Gandia  “Madara”/, както и Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“.

Сградата на община Гандия. Снимка – Интернет.
Зала в двореца на фамилия Борджия. Снимка – интернет.
Гандия – централна улица. Снимка – интернет.
Плажът в град Гандия. Снимка – интернет.
Град Гандия – изглед. Снимка – интернет.
Град Гандия – катедралата. Снимка – интернет.

 

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *