За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?

Анкета Плевен Прес
Анкета Плевен Прес

Същият въпрос, само че за изборите на 4-ти април, зададохме на нашите читатели. Тогава в анкетата на „Плевен прес“ са участвали 2 0 72 души за периода 11.03. – 04.04.2021 година. Резултатите от тази анкета са любопитни. На първо място е ПП „Има такъв народ“ с 50.03. % /1 043 гласа/, на второ място е КП „Демократична България – Обединение“ с 9 % /187 гласа/, на трето – ГЕРБ- СДС със 6.9 % /144 гласа/. Следват ги „Възраждане“, Воля-НФСБ, МИР и др.

Тези резултати по никакъв начин не могат да са показателни относно нагласите за гласуване на 14-ти ноември. От тогава до сега има огромно разочарование от партиите. Особено от т.н. протестни партии, които не се споразумяха за съставяне на правителство. Налице е разочарование от неизпълнени предизборни обещания, скандали в Парламента и липса на желание за диалог. Всичко това води до нежелание за гласуване, алармират анализатори.

В същото време социологиите отчитат високо доверие в служебното правителство и президента, който реши изборите да са 2 в 1 – редовни президентски и извънредни парламентарни. Очакванията са, че по този начин избирателната активност няма да бъде много ниска.

Партиите тепърва ще правят своите регистрации за участие в извънредните парламентарни избори на 14-ти ноември. За 4-ти април те бяха над 30. Сега колко ще бъдат – предстои да видим. Основните играчи се знаят. Това са парламентарно представените партии. На входа на НС обаче, чакат още мнозина – „Възраждане“, ВМРО, МИР, Воля и др.

Най-очаквана според проучванията е появата на нов политически играч. И той се свързва с двамата служебни министри – Кирил Петков и Асен Василев. С това интригата става още по-интересна.

На 15-ти ноември ще имаме отговор на въпросите, които изникват от резултатите на анкетата от 4-ти април. И те са: Ще запази ли ИТН първото си място в плевенска област по резултати ? Ще успее ли „Демократична България – Обединение“ да стане първа политическа сила в областта ? Ще се измъкне ли от третата си позиция ГЕРБ-СДС, след смяната на старото областно ръководство с ново ? Ще повиши ли резултатите си БСП или ще слезе още надолу ? ДПС, които останаха без свой депутат за пръв път от много години, ще успеят ли да извадят необходимия брой гласове за 14-ти ноември ?

В анкетата сме включили партиите, които ЦИК регистрира за предходните избори. Допускаме, че същите ще участват и сега.

Анкетата ще бъде валидна до 00.00 ч. на 13-ти ноември.

Прочетете също

„Възраждане” на първо място в анкета на „Плевен прес”. Новият проект – на шесто

Анкета „За кого ще гласувате на 14 ноември“ на „Плевен прес“. Снимка – интернет. Странни …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *