Начало | Новини | За емоциите, Стив Джобс и зубърите по математика

За емоциите, Стив Джобс и зубърите по математика

Диана Данова. Снимка – фейсбук страница.

24-ти май отприщва поток от думи за словото, духовността, учителите и просвещението. Затова срещата с математик в ден като този, е любопитна заради предубеждението, че това са скучни хора занимаващи се с досадни цифри.

Точно това казах на председателката на Съюза на математиците в България – секция Плевен, член на УС на Съюза на математиците в България, член на Националната комисия за олимпиади и преподавател по математика – г-жа Диана Данова.

Започнахме разговора с признанието, че не обичам математиката, но пък един разговор с математик ми е любопитен.

Голяма част от хората, които не обичат математиката си представят, че тя е един свиреп тигър, спокойно отговори Данова. Не е имало кой да те убеди, че математиката е едно мъркащо котенце. /Тук се ококорих. Гледам котки и те нямат нищо общо с математиката. Започна да става интересно/. Математиката не е сухарски предмет, продължи с усмивка Данова. Въпросът е, че добрите математици обикновено ги възприемат като зубъри. А това са хора, които променят света и е по-добре да се учиш от тях, отколкото да им се присмиваш.

Точно това се опитвам да внуша и на моите ученици. Примерът, който им давам е със Стив Джобс. След като  напуска университета той започва курс по калиграфия  без изобщо да знае дали това ще му потрябва някога. Но става първият човек, който внедрява в системата Ейпъл шрифтовете, с които може да се пише по различен начин. В курса по калиграфия е изучавал изкуството на красивото писане. Ето как днес разполагаме с богатство от шрифтове от онзи курс, в който Стив Джобс се е записал да учи калиграфия, без да си дава сметка ще му трябва ли това или не.

Добре де, не се предавам аз, шрифтовете от една спрана – но от другата е „Господи, колко си хубава и очите ти колко са хубави”.

Но това не е противоборство, убеждава ме Диана Данова. Математиката просто има своя език и аромат, емоция и чар. Който ѝ се отдаде, ѝ се отдава завинаги. Въпросът е, че това не е борба на светове. И не става въпрос, че има един свят и няма място за други. Това е все едно да кажеш, че трябва да има само „Левски” или само ЦСКА. Всеки си има своите фенове.

С този футболен аргумент нямаше как да не се съглася. Но продължих да търся емоцията. Попитах „Не е ли малко тъжен този 24-ти май”?

Тъжен е и се надявам да бъде единствен такъв. Тук Данова се позамисли и продължи: Обаче си дадох сметка, че „Върви народе, възродени” има смисъл точно на този 24-ти май защото настъпи едно възраждане. Тази вълна от признание към докторите с тези аплодисменти, към учителите, полицаите… На този 24-ти май възраждането е по-силно от всеки друг път.Човещината е възродена и това е най-важното.

Ако това възраждане стига само до аплодисментите за докторите, по-добре да го няма, не се предавам аз.

Не стига до там. Това е началото. Погледнал си другия и си му признал заслугите, усилията. Това малко ли е ?! Вижте, 24-ти май е празник на всички българи, не само на учителите, категорична е математичката. Най-важното е да не забравяме, че народността не пада там, дето знанието живей.

Както се казва, красив финал на един разговор. И разбира се – отворен. Защото спорът математика – литература изглежда вечен. И от тази вечност се раждат най-красивите стихове и гениални технологии. Като тези на Димчо Дебелянов и Стив Джобс.

Прочетете също

Активисти на ГЕРБ начело с Мирослав Петров – на протеста в защита на партията

Общинското ръководство на ГЕРБ и активисти, начело с областния управител Мирослав Петров, са взели участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *