Последни новини
Начало | Новини | За емблемите и гербовете на Плевен, Ловеч и Бургас

За емблемите и гербовете на Плевен, Ловеч и Бургас

Хералдиката е наука за гербовете. Заражда се през 11-12 век, когато по-едрите феодали си назначават церемониалмайстори, които се занимават с произхода и използването на гербовете. Каноните в хералдиката нямат силата на закон, но тези правила при изработката на символ се спазват хилядолетия напред. Съществува особена разлика между герб и емблема и доста често се случва да не се обръща внимание на това.

Александър Алексиев от Българското хералдическо дружество обяснява какви са изискванията при изработването на герб на даден град или община. Той  трябва да отговаря на каноните на хералдиката, които не са променяни от 11-ти век. Има  си основни цветове, има си щит, който може да бъде различни видове, има си символи – максимум до три символа на щит.  Не трябва да се изписва името на населеното място вътре в щита, не трябва да има нито букви, нито цифри вътре, не може да се комбинират цветове, които се наричат метали в хералдиката, тоест бяло върху жълто или както се казва сребърно върху златно.  Когато не са спазени тези правила имаме емблема, а не герб.

Когато говорим за герб на населено място трябва да бъдат спазвани основните правила в хералдиката, за да можем ясно да правим разлика между емблема и герб. Според Алексиев най-важното в един герб е да има символ, който да символизира някаква част, история или легенда, или име на града, а не да бъде конкретен артефакт от самия град.

„Мога да посоча случая с Ловеч, където покрития мост стои на емблемата, понеже това не е герб. В хералдиката се търси традицията и символ, който да устоява през вековете. Не през годините, а през вековете. Защото моите уважения към труда на Колю Фичето, за да направи покрития мост, наистина той е хубава туристическа атракция, олицетворява града, символ на града е, но той е преходен. Може да бъде изгорен, може да бъде отнесен от реката, може да не съществува след 100 години. Но трябва да има нещо, което града да остане с него, града да бъде асоцииран с него след 100-200 години когато моста го няма“. Това заяви по БНР хералдическият специалист. Като пример за добър градски герб той посочи този на Бургас.

Гербът на Бургас

Дали гербът на Плевен отговаря на тези изисквания може да каже неговият автор, проф. Кирил Гогов.

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *