За едната интелектуалщина простодушна

ЗАЛА
Предлагането на кириакстефчовци и властоугодници винаги е надхвърляло търсенето им. Затова са лесно достъпни за всеки джоб – от Освобождението до наши дни.

Страшно е мълчанието на т.н. български интелектуалец и неговото слагачество. След Йосиф Петров /1909-2004/ в българския парламент е интелектуална пустош. И е похвално, че един млад човек като Невен Вутев, второкурсник в СУ, разбира това. „Плевен прес” ще предостави поле за изява и на други млади хора, които желаят да споделят с читателите свое мнение по проблема.

Късите гащи, медицинските навуща и патерицата откъм здравия крак на българския премиер в оставка Бойко Борисов, отнесоха най – острите критики след представянето на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Съдейки по хапливите реакции, изглежда всеки е останал шокиран от неочакваното, нечувано и несрещано до сега премиерско поведение. Дежурните политолози хукнаха да преизпълняват нормата, като ни обясняваха от малкия екран скрития и гениален онтологичен замисъл на Борисов да изтипоса бъдещия си МС в сградата на “Софиямед”. Много бил свеж, викат те. Сменил театралната постановка – вече не ще пънчета, опушени мазета или църкви. Новият извор за политическата му сила вече щял да тече от стаята на лечебницата.

Вярно е, че този път ние не разбрахме новината с препоръчано съобщение на живо, в ефира на трите големи телевизии. Ама пак някак си тя стигна непринудено до нас…

Няколко изречения от представлението, пардон, представянето на проектокабинета останаха пренебрегнати. А не биваше. Защото са симптоматични за един процес на пълен разпад на интелектуалното дело у нас.

Цитирам: Бойко Борисов: “От няколко години, на един – два месеца, седаме да си говорим по интелектуални теми. Щото той за мене е от съвременните най-добри писатели (сочи към седналия Любен Дилов-син). Той ми вика: Ако другите знаят колко си умен и колко неща знаеш, те не са в час просто. Нали така? (обръща се към Любен Дилов). Щото те и за “Винету” говорят, но тя не е една книга, те са два тома. Те това също не знаят. (б.а. “Винету” е трилогия на немския автор Карл Май).

В науката “Логика” знаем, че има една доста често срещана грешка под името “фалшив компромис”. Например ако едната половина от хората на земята мислят, че небето е синьо, а другата – жълто, то най-вероятно за компромис то ще е зелено. Или с други думи: какво ще произлезе ако се съберат да разговарят човек, горд с едната прочетена книга в живота си и друг – с минимум два вагона литература. Отговорът е елементарен и не се намира по средата: ще надделее или единият, или другият свят. Аз залагам на вожда от племето апачи.

Кратката беседа между министър-председателя в оставка и несбъдналият се министър на туризма, доказва цялостния крах на интелектуалците у нас. Представете си какво трошене на пръсти по каратистки и късане на мозъчни минискуси е имало между двамата по време на “научния” им диспут край камината в Банкя.

ДИЛОВ
Снимка – интернет.

Мнозина не разбраха, че да си интелектуалец не само отхвърля, то ЗАБРАНЯВА да се храниш от масата на големеца. Просто нямаш място там. Или опцията е да загубиш названието “интелигенция”. Акъла, разбира се, никой не може да ти го отнеме. Но той остава на равнището на интелектуалната нищета.

От блюдата на “силните на деня” се е хранил един Волтер през 17-ти век, когато години наред пребивава в двореца на Луй 14-ти, за да събира свидетелства за управлението му. Но нито последните 10 години са века на Просвещението, нито Любен Дилов е Волтер. За “Краля Слънце” ще замълча.

И последно: интелектуалец с главно “И” бе Любен Дилов – баща, защото не пристана на властта. Нито през комунизма, нито облече тържествено одеждите на демокрацията след това. За разлика от редица видни наши писатели след 1989-та, той не поиска да стане депутат в Седмото Велико народно събрание. Нима не е могъл и не бил прелъстяван? Със сигурност е бил канен, но е избрал да бъде свободен. Защото както Любен Дилов – баща казваше: “Свободата не се брани с бягство”. Бягство към депутатските банки, редом до Лъчезар Иванов – Мозъка и Спас Гърневски.

Невен Вутев, студент

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *