За да обичат изкуството, хората трябва да го познават

Това твърди Цвета Евлогиева – Кацарова,  новият директор на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен.

Цвета Кацарова. Снимка – „Плевен прес“.

Тя е софиянка. Художник изкуствовед. През 2009г. завършва  Националната художествена академия. Автор е на дисертацията „Художественото оформяне на ръкописите от Софийското книжовно средище ХV-ХVI век“. Защитава докторат през 2014 г. в катедрата „Изкуствознание“ при НХА. Има множество специализации и публикации.

Участвала е в подготовката на изложби в Националния исторически музей, където работи като уредник и главен асистент в отдела „Изкуствознание, етнография и интердисциплинарни изследвания“. Изпълнявала е редица проекти, сред които организация на изложбата „Шедьоври на църковното изкуство от България“ в Държавната Третяковска галерия в Москва.

От ноември 2020 г. Кацарова работи като главен уредник в ХГ „Илия Бешков“.

Преди година младото семейство напуска София и се премества да живее в провинцията. Идват в Плевен заради децата и защото търсят по-спокоен живот. Синовете им искали да учат в музикално училище. Малкият свири на виолончело, големият на акордеон. Тази година ще бъдат ученици в 3 и 6 клас. Решили, че е по-добре да учат в музикалното училище в Плевен и да живеят тук. Изненадващо  се преместили в нашия град. Колеги им помогнали да си намери работа, а и по това време се отворила възможност Цвета да работи в художествената галерия  „Илия Бешков“ като главен уредник. Съпругът ѝ  Виктор Кацаров също е художник – дърворезбар и живописец.

Мечтата на Цвета Кацарова е Галерията да стане място за срещи. Хората да се срещат с изкуството, помежду си и да се срещат с творците. Има идея изложбите да станат по-интерактивни. Ще ѝ се повече посетители да идват в галерията. До сега това се случва. Гостуващите и концептуалните изложби дават тази възможност.

Амбицията ѝ е да увеличи посещенията. По повод 120 годишнината на патрона на галерията – Илия Бешков, подготвят каталог и изложба. Иска повече хора да се запознаят с изкуството му. Най-вероятно изложбата ще бъде готова за месец октомври.

Какво очаквахте да заварите, когато напуснахте София и дойдохте в една градска галерия на работа?

Силно съм впечатлена, от това което заварих. Не очаквах да има толкова богата галерия. Тук има 7 хиляди творби.  Другата ми голяма изненада е екипът. За първи път попадам на екип, с който се работи с такава лекота и всички си помагат и се подкрепят.  Работещите тук са хора на изкуството, творци и  много добри колеги. Силната страна  на плевенската галерия е фондът. Най-ценното нещо тук е екипът.

Дойдох с намерение да стана уредник, нямах намерение да ставам  директор, но ме подкрепиха колегите и приятелите ми.

Вече пускаме корени тук. Купихме си и жилище и се установяваме окончателно в Плевен. Градът много ни харесва. Хората тук са много отзивчиви и бързо срещнахме приятели. До сега сме били в нашата си среда, за първи път ни се наложи да се преместим някъде, където нямаме роднини и приятели и се оказа, че добри хора има навсякъде.

В какво състояние е материалната база, която ще управлявате, има ли сериозни проблеми?

Ние сме общинска галерия, финансово сме на издръжка на общината и на Министерство на културата. Сега тече голям ремонт,  финансиран от Община Плевен. Имаме подкрепата и на кмета г-н Георг Спартански и на г-жа Стефка Григорова. Екипът е от 12 човека, специализиран и неспециализиран състав. Ще търсим допълнително финансиране от Министерство на културата.

Как възнамерявате да разширите публиките, как ще събудите любопитството на децата да идват в галерията?

Имам идея да се срещнем с директори на училища и да поговорим дали учителите не биха могли да си провеждат часовете в галерията. Картините на художниците учат. За да обичат изкуството децата трябва да го познават, да се докоснат до него. Надявам се така децата като се учат от малки да разбират изкуството и да се приобщават към него. За тази цел бих искала в бъдеще да намерим възможност да назначим един музеен педагог.

Какво предвиждате за плевенските художници, как те да бъдат популяризирани?

Два пъти в годината има Салон на плевенските художници – пролетен и есенен, като тези изложби се случват  едната в Арт Център – Плевен, другата в Художествена галерия „Илия Бешков“.  Това са две общи изложби, отделно правим и индивидуални изложби.

Впечатлена съм от посетителите на галерията. Идват различни хора, и индивидуално, и групово. Например на  „Нощ в галерията“ през месец май – имаше много млади хора, стояха дълго и явно бяха пленени от изложените творби.

На плевенчани бих искала да кажа, а и на всички гости на Плевен, да заповядат в галерията  след като завърши ремонта. Това ще се случи до дни. На 9 септември ще представим изложба с творби на художниците,  които ще участват в Пленера по живопис, започващ на 3 септември. Тази изложба ще постави началото на новия сезон.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *