За да дадеш най-доброто от себе си, трябват подходящи условия, казва учител с 24-годишен опит

2
Цветослава Горанова, учител по математика в СУ “Иван Вазов” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Този учител е Цветослава Горанова, преподавател по математика в СУ „Иван Вазов” – Плевен. В това училище тя идва направо от студентската скамейка. И тук преподава математика 24 години, от които само три в друга гимназия.

Тази година е изпратила като класен ръководител своя четвърти випуск. Дългогодишният ѝ опит ѝ дава основание да заяви: „За да дадеш най-доброто от себе си като учител, трябват добри условия. Успехите се постигат когато училище и семейство заедно полагат усилия детето да се образова и възпитава. В „Иван Вазов” учат добри, мотивирани деца. Тук няма слаби ученици.   Повечето родители са ангажирани в образованието на детето си. Полагат усилия, помагат му, Но има и крайности.

Те са две: на родители с несбъднати амбиции и желания и такива, които нямат време да се занимават с децата си, не се интересуват какво се случва с тях.

Амбициозните родители прехвърлят върху детето си своите несбъднати желания. Този натиск да е отличник на всяка цена е пагубен за детето. Създава му напрежение, защото то не е вътрешно мотивирано за високи оценки. Има драма в такава ситуация. Родителите не могат да разберат, че това не е добре за детето, че то е друга личност и трябва да бъде оставено само да направи своите избори.

 В другата крайност са заетите родители, тези на които не им остава време да се поинтересуват какво се случва с децата им. Там проблемите са други. Аз  също съм родител и виждам, че трябва да сме отговорни, да участваме в живота на децата си, но разумно, като зачитаме личността на детето. Трябва да сме адекватни на неговите възможности и желания. Да го насочваме и подкрепяме без да го принуждаваме и притискаме да изпълнява нашите желания и да сбъдва мечтите ни.

Като учител имам късмета да работя в добро училище.  Доволна съм от всичко, което има в него – атмосфера, колектив, сигурност, подсигурявана от директора Димитър Митев.Тук има правила, ред, дисциплина и спокойствие да работят учителите. Няма как да си творец, да дадеш най-доброто на което си способен, ако няма подходящите условия. Ако няма подкрепа от ръководството, спокойствие  да си вършиш работата, ученолюбиви деца и доверие от страна на родителите. Това, последното е много важно. Особено сега, когато има училища, в които претенциозни родители диктуват правилата. Родителите на нашите деца ни се доверяват, вярват в нашите умения, в способността ни да сме свободни да разгърнем талантите си и да дадем възможно най-много на децата им.“

Учителската професия е трудна когато се упражнява от отговорни и обичащи децата професионалисти. Цветослава Горанова е такъв учител.

Прочетете също

Общоградското средношколско общежитие да носи името на Данаил Попов

Общоградското средношколско общежитие Директорката на ОСО Веселка Лилова е внесла предложението до Общинския съвет на …

4 коментара

 1. Avatar of жени

  Похвално !Много малко материали има вече за учителите и техните успехи … това се случва кампанийно и написани като клише .
  Радвам се , че намирам материал за колега от Плевен – казвам това като дългогодишен учител от София … Само хората с тази професия могат да разберат ,че да си добър учител в днешно време – е геройство !

 2. Avatar of Галя

  ,, Госпожа Горанова е пример за отговорност, всеотдайност, съпричастност с вълненията и потребностите на своите ученици. Браво!”

  • Avatar of Георгия Димитрова
   Георгия Димитрова

   Браво за материала посветен на учителя-всеотдаен ираздаващ се! Аз се прекланям пред тази професия, защото моята майка беше учителка!

 3. Avatar of Хрисима Илиева
  Хрисима Илиева

  Госпожа Горанова е истински професионалист. Възхищавам се на качествата й като личност и педагог!
  Учениците много я обичат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *