За Богоявление /неделя, 6-ти януари/ – три инициативи за почит и развлечение

За Богоявление /неделя, 6-ти януари/ - три инициативи за почит и развлечение
Икона „Богоявление Господне“. Снимка – Уикипедия.

За организирането на три традиционни прояви по случай Йордановден /Богоявление/ в неделния ден, ни информират от пресцентровете на община Плевен и командването на Единния център за начална подготовка – Плевен.

От 11.00 ч. пред параклис – мавзолей «Свети Георги Победоносец» на площад «Възраждане» ще се проведе тържествен Ритуал – водосвет на бойните знамена. Водосветът ще бъде отслужен от духовници от Плевенската митрополия. В ритуалът ще участват почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 – гр. Плевен. Както и почетна рота на военно въздушна учебна база «Георги Бенковски» – гр. Долна Митрополия, представители на дружество «Традиция» и военно – патриотичните съюзи. Участие в тържеството ще вземе и представителния духов оркестър на Сухопътни войски.

По възстановена от миналото традиция Българската православна църква ще благослови армията и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух  на военнослужещите.

От 12.00 ч. пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард кметът Георг Спартански и неговия екип ще поднесат цветя в знак на признателност и по случай 171 години от рогждението на поета – революционер. От общинска администрация отправят покана към плевенските институции, организации и граждани да почетат паметта на националния ни герой.

От 12.30 ч. в района на Историческия мост край с. Ясен ще бъде хвърлен кръста в р. Вит. Тази година от Северняшкият ансамбъл ще пресъздадат обичая характерен във вида за северняшката етнографска област. Молебен от плевенски свещеници ще бъде отслужен на място. „Победителят, хванал пръв кръста, ще получи парична награда от община Плевен”, се казва още в прессъобщението.
 

 

Прочетете също

386 нуждаещи се в община Плевен ще получат подкрепа чрез нова социална услуга

386 нуждаещи се в община Плевен ще получат подкрепа чрез нова социална услуга

Заседание на ОбС Плевен, 28 януари 2021г. Снимка – пресцентър Нова социална услуга – „Асистентска …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *