Начало | Новини | Защо Плевен остана без бюджет ?

Защо Плевен остана без бюджет ?

колаж – интернет.

След 5-часово умуване общинските съветници не гласуваха предложения от кметската администрация бюджет за 2020 година. Да се чуди човек защо им трябваха 5 часа, за да гласуват нещо, което предварително бяха решили. Преди извънредната сесия осем от 10-те постоянни комисии към ОбС  бяха приели, че  „нямат положително становище по предложения проект за Сборен бюджет на Община Плевен за 2020 година”.

Според групата на ГЕРБ причината е в липсата на „транспарентност”, по думите на Петя Василева. Ако не знаете какво означава – това е прозрачност. Идва от английското „transparency”.

От БСП не се чуха „прозрачни” причини, освен, че общинските предприятия „Акварел” и „Медиен център” работят на загуба. БСП направи четири предложения – да се увеличат парите за футбол, да се дават 500 лв. за първо дете, за безплатни детски градини и ясли, и трансформация на две щатни бройки за кметство Върбица. За футбола и бройките във Върбица колегите им гласуваха „за”. Другите две предложения не се приеха. Дали заради това, или заради поет предварително ангажимент – групата на БСП не подкрепи бюджета.

ВМРО заяви, че „всяка година Стефка Григорова си прави какъвто иска Културен календар” /Светослав Доков/. Както и че не се знае за какво се харчат парите отпуснати на театъра например. Или на филхармонията.

Тези радетели за прозрачност обаче, не попитаха колегата си Бойко Тодоров /БСП/ защо иска още 60 000 лева за футбол. Самият Тодоров даже не счете за необходимо да аргументира искането си. Добре се търси отчетност за парите дадени на театъра или филхармонията. Но защо до сега никой общински съветник не поиска отчетност от футболните клубове за милионите, които им се дават ? Още повече, че някои общински съветници са „мултикомпетентни” по всичко: здравеопазване, строителство, футбол, култура, образование и каквото още се сетите. Достатъчно е да кажеш, че бюджета не е „транспарентен” и вече си свръх експерт по въпроса в очите на непредубедения слушател.

А всъщност става дума за политическо решение, тъй като съветниците са политическо представителство. И ще вземат политическо, а не професионално решение. Както и стана. И ползата от това е, че гражданите ще проумеят може би, че трябва да избират в ОбС образовани, доказани специалисти в дадена област, а не партийни активисти.

Сега ще имат време да проумеят това. Защото хиляди учители, медицински сестри, социални работници, културни дейци и всички 97 второстепенни разпоредители на бюджета, ще имат право само на 1/12 от миналогодишния си бюджет, с който да си покриват разходите за заплати, ток, вода, парно, ремонти и всякакви други потребности. Защото когато не се приеме общинския бюджет, законът е разпоредил да се ползва 1/12 част от стария такъв.

Е, и общинските съветници няма да си получават заплатите. До тогава – до като не приемат новия бюджет. Хилядите плевенчани може и да не реагират на случилото се, но общинските съветници едва ли ще стоят дълго време без заплати. Особено онези от тях, които само на тази заплата разчитат, за да преживяват безметежно 4 години.

С днешното си деяние и отказа да приемат бюджета на Община Плевен, общинските съветници спечелиха своята политическа битка, която водят с кмета. Но дали това е достатъчно ? По-важно е да се организира мирът, казва Аристотел. Нищо чудно още на следващата сесия да си отменят решението. Но не защото са чели Аристотел. Идват избори, пък и заплатите им трябват. Гласове също. А ядосаните гласове са опасни.

Прочетете също

Две жени са в болница след сблъсък на товарен влак с автомобил край Гривица

Днес в 14-11 часа в ОДМВР – Плевен е постъпил сигнал за ПТП на ж.п …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *