Начало | Общество | Защо мълчи “Плевен прес” ?

Защо мълчи “Плевен прес” ?

Защо мълчи сайтът „Плевен прес“ питат наши читатели? Лесният отговор е – защото има причина. Трудният – да обясним причината.  Решихме, че сме длъжни да го направим. Заради факта, че сайтът регистрира харесвания и след като спряхме публикациите. Което означава само едно – има хора, които не са безчувствени към ставащото, които търсят и друг вид информация  освен публикуваните от всички сайтове официални  прессъобщения на институциите. Заради тези читатели, пък и заради „честта на пагона“ – решихме да продължим. Но ще сменим профила на сайта – акцент ще бъдат анализите, коментарите, критичният поглед. За новините има достатъчно други сайтове, макар че няма да игнорираме напълно и новините.

И да обясним защо „Плевен прес“ млъкна.

Помните ли онова „Дали е по- добре да понасяш стрелите на свирепата съдба ….. или да се опълчиш срещу море от мъки…“. Думи на датския принц Хамлет от едноименната пиеса на Шекспир. Та и ние като Хамлет се питахме струва ли си да правим всичко това – да поддържаме сайт, да пишем и да настояваме за справедливост. И да живеем с надеждата, че все някога животът може и да не стане „по-хубав от песен“, но поне ще е по-нормален. Е, не е нормален ! Но за разлика от Хамлет ние ще действаме като пишем. Защото това можем. Ще задаваме въпроси и ще търсим отговори. С надеждата, че гласът ни няма да премине „тихо като през пустиня“.

През годините много неща направиха живота ни ненормален, но до бунтове не се стигна. Нормално ли е например БСП да зарови милиард и 600 милиона в Белене, за да се обогатят десетина фирми и няколкостотин души покрай тях. С мълчаливото наше бездействие. Нормално ли е да се освободи от данъци хазарта, което направи правителството на Станишев и Орешарски, за да угодят на своя олигарх. А оставиха 20 % ДДС върху учебниците. Нормално ли е ЕС да наказва България като спира всякакво еврофинансиране заради злоупотреби с европари, разбирай – кражби. Но БСП си трае за това.

Ами СДС, които подписаха престъпната сделка с американските топлоелектрически централи ?! 20 години ще изкупуваме тока от тях на двойна и тройна цена. Ами „господин 10 %“, за който се знае, че е наречен така за благозвучие, защото процентите са 30. За „Химко“, „Балкан“ и „Кремиковци“ даже няма и да припомняме.

Ами ДПС с неговия Цанков камък ?! Колосални суми потънаха в дерето на Цанков камък, за които никой не търси сметка. Както и за „Булгартабак“.

Ами НДСВ, които  затвориха 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ. И не обясниха защо затварянето на блоковете съвпадна с построяването от Франция на атомна електроцентрала в Румъния, а после „жеста“ беше върнат като включиха в борда на френската банка „Париба“ еврокомисарката на НДСВ.  Ами продажбата на електроразпределителните дружества, за които НДСВ заяви, че държавата не може да се грижи. И на кого ги продадоха ? На държавни фирми – чешката ЧЕЗ и австрийската EVN. Днес печалбите на тези монополисти отиват за чешките и австрийски пенсионери – вместо за българските. Ами чешмичките дето се откриваха под път и над път ?! Ами едни юпита дето дойдоха от Англия и дето толкова много им вярвахме. Днес всичките са милионери, а едни двама братя от тях владеят половината Черноморие. Как става това, с какви пари ?! За 800-те дни и царските гори даже няма и да говорим.

За т.н. „патриотични“ партии пък е направо безсмислено да отваряме дума. Какво стана с хилядата лева заплата и 500 лева пенсия щедро обещавани от „Атака“ ? Има ли полицай във всяко село и спиране на битовата престъпност, както обещаваха от ВМРО и НФСБ ? За сега се вижда една ограда и съмнения около изграждането и. Е, видяхме и официално откриване на тоалетни като принос в политическия ПР.

ГЕРБ нанесе смъртоносен удар върху електроенергийната система на държавата като нарочно и в интерес на няколкостотин души преувеличи възможността да се произвежда зелена енергия. Създадоха се огромно количество вятърни перки и слънчеви огледала и това оскъпи енергията с 350 милиона лева годишно ! Тези 350 милиона се събират от целия народ, но се разпределят между десетина – двайсет фамилии. Ами обществените поръчки за саниране, водни цикли и интегрирана градска среда ? Бедна ви е фантазията колко пари взеха приближени фирми от въпросните поръчки.

Корупцията е навсякъде, като се почне от най-високите етажи на властта и се мине през НС, политически партии, съдебна власт, кметове, та се стигне до най-малкото селце и редовия полицай. Проядени сме от нея и като че ли се примирихме. Гърци и румънци се изсипват по площадите за най-малкото посегателство върху правата им, ние си изсипваме гнева във фейсбук.

Плевен не прави изключение. Каквото става в държавата – това става и тук. Плевен се прочу с приятелските кръгове в съдебната система. „Плевенската мафия в МВР и съдебната система е много силна. Там има бивши военни съдии, които са във ВАС, ВКП и ВКС. Специално лоби са масоните, както и бившите милиционери. Те диктуват дневния ред, като не се изключват преплитания – хем да са в плевенския кръг, хем да са масони“.  Това заяви Татяна Дончева през 2013 година в предаването „Лице в лице“. Това продължава и до днес. През 2017 год. Специализираната прокуратура арестува плевенския прокурор Димитър Захариев заради тесни връзки с криминално проявени лица. Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група. Малко по-рано е отстранен от поста си окръжният прокурор Иво Радев  заради водено срещу него наказателно производство. И това е върхът на айсберга в плевенската правораздавателна система. Който се разрови надолу към дълбините го очаква „злополука“.

В Плевен като свински черва са оплетени бизнесмени, политици, магистрати, бандити. Как иначе да си обясним скандалното забогатяване на някои от тях ?! Как е възможно бивши областни управители да придобиват общински имоти, които отдават под наем на банки, бивши кметове да имат палати в Испания, апартаменти в София и офшорни сметки в чужбина ?! Защо половината „Кайлък“ стана частна придобивка на кметски приятел ? Защо се самоубиваха плевенски полицай ? Защо общинските фирми са разпределени на депутатски квоти ? Защо един заместник кмет беше хванат с подкуп,  и кой помогна със скритата камера за това ? Защо никой не пита плевенските милионери как спечелиха първите си милиони ? С честен труд ли стана това ?! Защо има „система Буковлък“, защо криминално лице стана общински съветник ? Защо обществените поръчки се печелят все от приятелски фирми ?

И още много „защо“, на които отговор няма да дадат нито депутатските приемни, нито плевенските магистрати,  нито медиите.  И за да не бъдем обвинени в черногледство, ще кажем, че в партиите, бизнеса, администрацията, магистратурата – има почтени хора. Но са малко, малцинство са и гласът им не се чува. А ако се чуе – започват компромати срещу тях. И тук е ролята  на гражданското общество. Но за жалост – него го няма ! Ако беше обратното – пред Часовника щеше да е пълно с народ, всеки ден, до тогава докато не се чуят отговорите. Но … това не става. „Гражданското общество“ предпочита да си продаде гласа за някой лев, а после да се „бунтува“ въоръжено с ракия, салата и дистанционното на телевизора.

А ние сме тръгнали сайт да правим, въпроси да задаваме и справедливост да търсим…. „А Борован спи и вечно ще спи“. И само Борован ли ?!

 

 

 

 

 

 

 

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *