Защо мразя чалгата…

„Философията“ на чалгата в една снимка.

Не сме автори на текста. Но мразим чалгата. По същите причини, които авторката е изредила. И които са навсякъде – лична култура, взаимоотношения, политика, изкуство, образование, общество. Снимката, която виждате, е илюстрация на казаното.

Впрочем, текстът е за всички, които ще кажат „Това не се отнася за мен”.

„Току що, докато слушах здрав стар рок, разбрах защо всъщност толкова мразя чалгата. Не е толкова заради ориенталщината. Не е толкова заради просташкия текст.

А е цялата чалгарската атмосфера, целият чалгарски разказ.

Защото е музика на лигльовци. На мъже, които не са мъже. На невежи, расли без тяло. На немити, които не познават пътя на сапуна.

На мъже, изпълнени със страх от жените дотолкова, че заставят жените да се превърнат в лека стока, за да се престрашат тези сексуално бедни типове да се доближат до елементарните неща от живота. Тя трябва да му пее, да го подбутва, та гледай ме, та доближи ме, та пипни ме, та направи нещо! И оня седи като замразена мерлуза, зурните проглушават ушите и на планините, той си мери килограмите на златото, с което е накичен и не знае за какво му е точно това злато и какво да прави с него.

Толкова е неестествен като мъж, че и природата мълчи и не знае какво да му каже. И той като не разбира сам себе си, вземе, че гръмне с един пищоф, в несъзнателна имитация на това, което тялото му е трябвало да направи.

А тя горката, омаломощена и отчаяна разбира, че тоя дебил, се е взел за пищоф, защото това е разбрал от алегорията. Ще се зарежда с още чалга и с ракия, и с пъчене и ще стреля с крясъци от радост. А тя ще ражда, ражда, ражда…

И оня все ще търси барут, белким постреля още малко…”

05.10.2021 год.

Пати Бикси, Италия

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *