Затруднения на избиратели в Плевен с машинното гласуване. ЦИК прикани медиите да разясняват начина на гласуване

ЦИК
Брифинг на ЦИК. Снимка – фейсбук.

Председатели на секционни избирателни комисии в община Плевен, чиито имена ще спестим по тяхна молба, информират, че избиратели се затрудняват с гласуването 2 в 1. „Плевен прес“ присъства в секционна избирателна комисия, където на възрастен гласоподавател му отне 15 минути, за да се оправи с начина на гласуване. При това член на СИК му обясняваше кое как да стане.

В други секции гласоподаватели не можеха да гласуват за парламент, тъй като системата не позволява гласуване с две карти. Гласувайки направо за президент, тези гласоподаватели не могат след това да гласуват и за парламент.

ЦИК даде първия си брифинг за деня, на който помоли медиите да помогнат с разясняването на начина на гласуване. Председателката на ЦИК обяви, че при тях са получени много сигнали за невъзможност да се гласува и за втора опция. По този повод Камелия Нейкова помоли да се разяснява, че с 1 карта се правят и двата вида избор – за президент и парламент.

Гласува се с първата опция , която излиза на екрана на машината. Ако я пропуснете, системата не позволява втора карта, тоест връщане обратно.

Нейкова информира още, че СИК-овете няма да броят преференциите, а само броят гласове за партии и коалиции.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *