Последни новини
Начало | Здравеопазване | Засилен контрол в плевенска област за спазване на противоепидемичните мерки

Засилен контрол в плевенска област за спазване на противоепидемичните мерки

Снимка – пресцентър Областна администрация

За засилен контрол в плевенска област на РЗИ, МВР, ОДБХ и общински инспекторат за спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. В съобщението се казва още:

Организация на засилен контрол от страна на всички институции, включени в заповедта на министъра на здравеопазването, обсъди на днешното си заседание областният оперативен щаб, председателстван от областния управител Мирослав Петров. В контрола по изпълнение на противоепидемичните мерки се включват ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ, общинските кметове, инспекцията по труда. С оглед оптималния обхват на заведения, учреждения, фабрики и др. места на закрито, посещавани от повече граждани се реши разпределението на контрола за спазване на противоепидемичните мерки да става по ресори, за които отговарят съответните институции.

„Спазването на разписаните мерки срещу разпространението на коронавируса далеч не са тежки, затова няма никакво извинение за тяхното неспазване”, категоричен бе областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че контролът наистина ще се затегне сериозно и призова хората да бъдат отговорни не само към собственото си здраве, но и към това на всички останали.

По време на заседанието отново бе потвърдено, че в област Плевен няма проблем с легловата база, предвидена за лечение на пациенти с коронавирус. В момента в плевенската университетска болница са хоспитализирани двама пациенти с COVID, с придружаващи заболявания, но без опасност за живота.

„При първи прояви на симптоми незабавно трябва да се самокарантирате до излизане на резултата от PCR теста, за да не се допусне разпространение на заразата”, каза зам.-директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев. Той апелира към отговорност всеки, усетил неразположение.

По думите на ректора на МУ проф. Славчо Томов лабораторията на този етап се справя с финансовото обезпечаване на PCR тестовете, като посочи даренията, получени от държавата чрез РЗИ – Плевен, РЗИ-Велико Търново и РЗИ-Ловеч, както и дарителската кампания при старта на работа на лабораторията. Проф. Томов допълни, че ще бъде благодарен на всяка  финансова помощ за да се гарантира спокойната работа на лаборантите, посочвайки големия обем PCR изследвания, които се обработват в лабораторията в Плевен. В тази връзка кметовете на Плевен и на Червен бряг изразиха готовност да внесат в съответните общински съвети предложение за отпускане на средства за лабораторията.

Прочетете също

Православната и Католическата църква честват Свети Андрей Първозвани

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, който е бил повикан да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *