Започна 9-ият Международен китарен фестивал в Плевен

китарен фестивал

В пълната с публика зала „Катя Попова“ в Плевен на 7 декември бе открит деветият Международен китарен фестивал. С поздравителни адреси към участниците се обърнаха кметът на Общината д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански.

„За мен е огромна чест от името на Община Плевен и лично от свое име да Ви поздравя с откриването на деветото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2023! Искрено се радвам, че за пореден път Плевен е център на това престижно събитие, превърнало се през годините в една от музикалните емблеми на нашия град, в културно пространство за срещи и приятелства между истински ценители на изкуството, музикални педагози и изпълнители. На всички – организатори, участници, гости и приятели на деветия Международен фестивал на китарата Плевен 2023, пожелавам здраве и творческо вдъхновение“, се казва в поздравлението от д-р Валентин Христов.

„Убеден съм, че заедно ще превърнем фестивалните дни във вълнуващ и неповторим празник на изкуството за Плевен“, пожела и доц. Иван Малкодански.

В тазгодишното издание се изявяват 123 участника от цялата страна, както и от Белгия, Германия, Гърция, Италия, Швейцария, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Великобритания. Това е доказателство за престижа на форума, който и тази година бележи силно международно присъствие. Концертната програма е впечатляваща и разнолика и ще видим китарата в почти всичките й направления.

Със своите 6 жанрови категории и общо 28 възрастови групи Pleven Guitar Fest се превръща в едно наистина мащабно събитие. Тази година се провежда международен конкурс за: класическа китара, камерна музика, музикални ансамбли, както и национален конкурс за електрическа китара, за групи с участието на китара и глас, за класическа китара – детски музикални школи.

Заключителният концерт с участието на лауреати от проведения конкурс и награждаването са в зала „Катя Попова“ от 18:00 часа на 10 декември.

Текст и снимка: Пресцентър – Община Плевен

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *